Contactlenzen

Contactlenzen helemaal niet voelen, kan dat?

Contactlenzen helemaal niet voelen, kan dat?

De moderne contactlenzen van tegenwoordig worden gemaakt in verschillende soorten materialen en worden geleverd in verschillende vervangsystemen. Dit is niet zonder reden natuurlijk. De reden hierachter is om te zorgen dat er voor iedereen een lens is die het beste comfort geeft. Het is wel belangrijk dat de juiste lens bij het oog en drager wordt gevonden, wat natuurlijk even tijd kan kosten om dit te vinden.

 

Is er voor iedereen een contactlens?

Ja, in principe is er voor iedereen jong, oud, hoge of lage sterkte een contactlens. Het zal u misschien verbazen, maar eigenlijk kunnen we met contactlenzen misschien wel meer sterktes op een goede manier corrigeren dan we eigenlijk met een bril kunnen. Zeker als de bril sterk is bieden contactlenzen vaak een beter zicht dan een bril ooit zal kunnen geven. 

 

Onbewust ontevreden

Veel dragers van contactlenzen noemen we onbewust ontevreden. Deze dragers van lenzen hebben allemaal truukjes ontwikkeld waarmee ze de contactlenzen net even langer in kunnen houden of ze druppelen bijvoorbeeld regelmatig bij of halen de lenzen tussendoor uit. Vaak wordt gedacht dat dit nu eenmaal bij contactlens dragen hoort, maar niets is minder waar. Een contactlens moet je nu eenmaal niet voelen, ook niet aan het einde van de dag. Als dat wel het geval bij jou is, laat je specialist dan eens een ander type lens (materiaal) proberen.

 

Maar aan het einde van de dag dan?

Vaak voelen de ogen na een lange dag wat branderiger of soms zelf droger aan, zeker als je bijvoorbeeld een hele dag achter een computer hebt gezeten of de hele dag in wisselende omgevingen bent geweest. Ook een contactlens op het oog kan hier mee te maken krijgen en als je niet het juiste materiaal of type lens draagt kun je dus ook deze klachten krijgen met contactlenzen. De grote kunst is dus dat je het juiste materiaal en type contactlens krijgt. Heb je die (en indien noodzakelijk ook de juiste vloeistof) dan zullen de lenzen niet alleen bij het inzetten al lekker aanvoelen, maar heb je grote kans dat je ze aan het einde van de dag gewoon vergeet.

 

Is er dan nooit een moment dat je ze voelt?

Nee, er zullen absoluut momenten zijn dat je je lenzen meer zult voelen. Denk maar eens aan een griepje of verkoudheid. Een contactlens drijft als het ware in de tranen laag van je ogen. Als je bij een verkoudheid veel traant of branderige ogen hebt zullen je lenzen waarschijnlijk minder comfortabel aanvoelen. In principe kun je dus zeggen dat je contactlenzen (mits je de juiste draagt) niet voelen, op een paar uitzonderlijke situaties na dan.

 

Kan ik ze wel lang genoeg inhouden?

Over hoe lang je een contactlens achtereen kunt inhouden bestaan veel misverstanden. De tijd dat je deze achtereen kunt inhouden wordt o.a. mede bepaald door het materiaal waarvan de lenzen zijn gemaakt. Ook speelt de conditie van je oog daar een rol in. Algemeen mag je aanhouden dat je een lens zonder problemen de hele dag in kunt houden, zolang je zelf wakker bent. Slapen met contactlenzen in is minder verstandig. Toch is het mogelijk om met speciaal hiervoor gemaakt lenzen wel 30 dagen achtereen de lenzen in te houden en dus ook slapen!

 

Heb je nog meer vragen over contactlenzen na het lezen van deze blog,

neem dan gerust contact op met je dichtstbijzijnde opticien of oogarts.

Deze blog werd gerealiseerd met de medewerking van Acuvue contactlenzen.

 

Lees verder ook: