Contactlenzen

Zwemmen met lenzen: mag het?

Contactlenzen zijn tijdens het sporten meestal handiger dan een bril. Toch draag je ze best niet bij het zwemmen, want zo loop je kans op infecties en irritaties. Of je kan de lenzen verliezen. Lees er in deze blog meer over.

Risico’s van zwemmen met lenzen

Zowel harde als zachte lenzen zijn niet ideaal tijdens het zwemmen. De combinatie van beide lenzen met water uit een zwembad, vijver, plas, rivier of zee kan immers voor problemen zorgen. Hieronder geven we jou een overzicht van de risico’s.

Infecties

In water zitten allerlei bacteriën, micro-organismen en chemicaliën. Lenzen krijgen bovendien door het water een sponsachtige structuur, waardoor ze die gevaarlijke stoffen kunnen opnemen. Je ogen komen zo mogelijk in contact met bacteriën. En dat verhoogt de kans op infecties.

Lenzen verliezen

Met harde lenzen loop je minder risico op bacteriële besmettingen en infecties. In het harde materiaal overleven bacteriën namelijk niet goed. Nadeel? Harde lenzen drijven op de vochtige laag van je oogbol en gaan bij het zwemmen losser zitten. Je geraakt ze daarom makkelijk kwijt.

Irritatie

Door het chloorwater zitten zachte lenzen tijdelijk strak op de ogen, wat het uitnemen vermoeilijkt. Doe je ze te snel uit? Dan loop je wellicht een tijdje rond met rode, geïrriteerde ogen. Maar als je ze te lang laat zitten, verhoog je de kans op infecties. Laat de lenzen dus maar gewoon uit bij het zwemmen.

Alternatieven

Lenzen met zwembril

Je kan gaan voor de combinatie van lenzen met een goed aansluitende zwembril. Al is deze oplossing ook niet volledig ‘waterdicht’. Er kan immers nog steeds water binnenglippen. Oogartsen raden deze oplossing dan ook af.

Zwembril op sterkte

De meest veilige oplossing is een zwembril op sterkte. Je ziet zowel boven als onder water scherp. Plus: je ogen zijn beschermd. Dat is vooral handig bij watersporten. Een opticien kan voor ieder oog een gepaste correctie voorzien.

Vind een opticien of oogarts in je buurt

Wil je professioneel advies over het dragen van lenzen bij een zwempartijtje? Of heb je interesse in een zwembril op sterkte? Ga dan langs bij een opticien of oogarts.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een opticien of oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle opticiens en oogartsen in je omgeving.