Brillen & Zonnebrillen

Zonnebril kopen? Zo herken je een goede zonnebril!

Zonnebril kopen? Zo herken je een goede zonnebril!  

Ben je van plan een zonnebril te kopen? Dan zetten we hieronder alvast de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Een zonnebril mag natuurlijk mooi zijn en een coole uitstraling geven, maar in eerste instantie dient de zonnebril toch vooral om je ogen te beschermen. Maar hoe weet je nu of een zonnebril goede bescherming biedt en waartegen moet je je dan eigenlijk beschermen? 

 

UV-straling en HEV-licht

Een goede zonnebril beschermt je ogen zoveel mogelijk tegen schadelijke straling van zonlicht. Iedereen denkt onmiddellijk aan UV-straling, maar ook HEV-licht is heel schadelijk. HEV of High Energy Visible Light is het zichtbare hoog energetisch blauw en violet licht in het spectrum tussen 400 en 500nm. Vroeger dacht men dat HEV-licht – of violet-blauw licht – enkel schadelijk was voor de huid, maar onderzoek wijst nu uit dat het ook onze ogen kan beschadigen. Overmatige blootstelling aan HEV licht kan leiden tot allerlei klachten zoals droge ogen, wazig zich, hoofdpijn, vermoeide ogen. De schadelijke effecten van HEV-licht worden zelfs in verband gebracht met maculaire degeneratie.

  • Welke UV-filter heb je nodig voor je zonnebril? UV-400, UV-A, UV-B of UV-C?

In principe mag je ervan uitgaan dat een goede zonnebril op zijn minst alle UV of ultraviolette straling filtert uit het binnenkomend licht. Het gaat hier officieel om het onzichtbare UV-licht, tot 380nm binnen het lichtspectrum. Dit staat meestal op een sticker vermeld op het glas of in bijgevoegde informatie van het brillenmerk. Dit is dus het makkelijkst te controleren als consument.

HEV-licht is de laatste jaren een hot topic in zonnebescherming. Zowel wat zonnebrillen als huidbescherming betreft, is hierover veel te doen. Lange blootstelling aan dit violet-blauw licht beschadigt de huid en dus ook het oog. HEV-licht is zichtbaar hoog energetisch blauw en violet licht in het spectrum tussen 400 en 500nm. Het zou tot wel meer dan 50% van de schade veroorzaken waarvoor zonlicht verantwoordelijk gesteld wordt. Door de hoge energie verspreidt dit violet-blauw licht zich veel makkelijker, zelfs in vocht en lucht. Zo kan HEV-licht soms een wazig zicht veroorzaken.

 

Zonnebrilglazen kunnen UV-straling en HEV-licht filteren

Het lichaam heeft een eigen bescherming tegen HEV-licht en UV: melanine. Deze melanine vind je zowel in je huid, je haar als in je ogen. Deze melanine wordt door sommige brilfabrikanten synthetisch nagemaakt en in zonneglazen gebruikt. Zo filteren sommige brilglazen naast UV-straling ook het HEV-licht. Zo beschermt je zonnebril niet alleen je ogen en je omliggende oogleden. Ook de mogelijke waas in je zicht die violet-blauw licht kan veroorzaken, wordt door je zonnebrilglazen weggenomen. Dragers van zo’n zonnebril genieten dus van een scherper zicht.

 

Gepolariseerde glazen: nog beter?

Gepolariseerde glazen helpen om licht te filteren dat weerkaatst wordt op een spiegelend oppervlak, zoals water, sneeuw, maar bijvoorbeeld ook (nat) asfalt. Licht dat op zo’n oppervlakte reflecteert kan door een horizontale filter in een zonnebril worden weggefilterd. Hierdoor wordt je zicht in dergelijke specifieke situaties veel scherper. Je kijkt plots makkelijker in het water, hebt beter zicht op de sneeuw. En je voelt je in de wagen veel veiliger als de weg er nat bij ligt en de zon toch schijnt.

 

Kies je zonneglazen best zo donker mogelijk?

Hoe donkerder de glazen, hoe meer zichtbaar licht ze tegenhouden. Deze licht-absorptie wordt uitgedrukt door een CE-normering. Kijk dus altijd naar de CE-markering in de bril of op de bijgevoegde bijsluiter. Deze CE-normering staat los van de andere filters. Het is dus niet omdat een zonneglas amper een kleur heeft, dat er geen filters in zitten. Andersom is het dan ook niet omdat een zonnebrilglas heel donker is, dat het voldoende UV of HEV filtert.

De CE-normen worden als volgt bepaald:

  • CE-0: Biedt geen bescherming tegen zichtbaar licht.
  • CE-1: Licht bewolkt weer met hogere licht intensiteit.
  • CE-2: Matig zonlicht bij mooi weer in normale Europese omstandigheden.
  • CE-3: Heel zonnig en helder weer in extremere omstandigheden zoals aan zee.
  • CE-4: Heel fel zonlicht in extreme omstandigheden zoals op sneeuw en water en in tropen.

 

Welke kleur zonneglazen kies je het best?

Bruine, grijze, groene, gele, oranje, roze of van die gekke blauwe of rode? Wel de kleur doet er op zich niet zo heel erg toe. Zolang je zonnebrilglazen maar een UV-filter hebben en nog beter ook een HEV-filter en polariserende filter. De meeste kwaliteitsglazen hebben bruine, grijze of groene glazen. Kies niet wat je het mooist vindt, maar waar je het best mee ziet. Klinkt misschien gek, maar soms is je zicht aangenamer met een bepaalde kleur.  Dat hangt af van jouw ogen en van wat je met je zonnebril wil doen.

  • Grijze glazen lijken het minst effect te hebben op kleuren.
  • Bruine glazen maken alles wat zachter.
  • Oranje en gele glazen maken het beeld scherper en creëren meer contrast.
  • Groene glazen geven ook goed contrast, maar hinderen soms bij kleurherkenning.

Merk je geen duidelijk verschil? Neem dan maar de mooiste! 

 

Is de vorm van een zonnebril belangrijk?

Natuurlijk kan de vorm van je zonnebril belangrijk zijn. Hoe groter de zonnebril en hoe beter hij de vorm van je gelaat volgt, hoe meer bescherming je creëert. Vergeet niet dat je niet alleen je ogen beschermt, maar ook je oogleden. Vooral bij sportbrillen kan je mooi aansluitende modellen vinden.

 

Zonneglazen in echt (mineraal) glas of in kunststof polycarbonaat?

De meeste zonneglazen zijn in kunststof en dus onbreekbaar. Heel soms wordt nog gebruik gemaakt van echt (mineraal) glas. Het belangrijkste is dat zonnebrillen onbreekbaar zijn en dat ze liefst geen (of zo weinig mogelijk) vervorming vertonen.

Deze extra’s maken je zonnebril nog comfortabeler:

  • Ontspiegeling: zowel vooraan als op de achterkant kan de spiegeling worden weggefilterd.
  • Waterafstotende filter: vooral interessant in extremere omstandigheden.
  • Vlek-afstotende laag: zorgt ervoor dat vingerafdrukken niet storen.
  • Anti-statische film: houdt stof weg.

 

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Informeer bij je opticien of je oogarts!

Lees verder ook onze blogs: