Zonnebrillen

Een goede zonnebril kopen? Let op de kleur van de glazen!

Een goede zonnebril kopen? Let op de kleur van de glazen!

 

Bij een goede zonnebril kopen, komt er veel meer bij kijken dan je op het eerste zicht zou denken. Vooral een goede bescherming is belangrijk. Een goede zonnebril beschermt je ogen in de eerste plaats tegen de schadelijke stralen van uv-licht (link naar blog ‘Een goede zonnebril kopen? Let op de uv-bescherming’)  en HEV-licht (link naar blog ‘Een goede zonnebril kopen? Bescherm je ogen tegen HEV-licht’). Maar het oog wil natuurlijk ook wat… en dus wil je dat je zonnebril er hip, stijlvol en trendy uitziet.

 

Lichte glazen of donkere glazen? Let op de CE-normering!

Welke kleur zonnebrilglazen kies je best? Bieden licht verkleurde glazen evenveel bescherming als heel donkere glazen? Let daarvoor op de CE-markering die op de zonnebril kleeft of vermeld wordt in de informatiebijsluiter bij de zonnebril. Die CE-markering wordt gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit cijfer geeft weer hoezeer de glazen van je zonnebril het zichtbare licht tegenhouden. Dat noemen we de lichtabsorptie van de glazen. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de glazen het licht tegenhouden. Er zijn vijf mogelijke CE-normeringen voor je zonnebril:

  • CE-0: Biedt geen bescherming tegen zichtbaar licht.
  • CE-1: Licht bewolkt weer met hogere licht intensiteit.
  • CE-2: Matig zonlicht bij mooi weer in normale Europese omstandigheden.
  • CE-3: Heel zonnig en helder weer in extremere omstandigheden zoals aan zee.
  • CE-4: Heel fel zonlicht in extreme omstandigheden zoals op sneeuw en water en in tropen.

 

Bescherm je ogen tegen verblinding!

De CE-markering drukt dus uit hoezeer je zonnebril je ogen beschermt tegen verblinding door het licht te absorberen. Een zonnebril met markering 0 kan het licht tot 20% absorberen. Een cijfer 4 geeft aan dat 92 tot 97% van het licht geabsorbeerd wordt door je zonnebrilglazen. Experts raden een lichtabsorptie van minimaal 75% aan tijdens de zomer. Je kiest dus best voor een zonnebril met minimaal CE-3 normering wil je die dragen tijdens de zomermaanden. In het voorjaar en najaar kan je gerust een zonnebril met een lagere CE-markering dragen. Besluit: hoe donkerder de glazen, hoe minder zichtbaar licht je zonnebril doorlaat en hoe minder vlug je zal verblind zijn.

 

Geen bescherming tegen uv-licht en HEV-licht

Deze CE-normering betekent trouwens niet dat je zonnebril bescherming biedt tegen uv-licht of HEV-licht. Dat wordt uitgedrukt met anderen normeringen. Check de blogs over zonnebrillen en bescherming tegen uv-licht  en tegen HEV-licht.

 

De kleur van je zonnebrilglazen: belangrijk?

Je vindt zonnebrillen in alle mogelijke kleuren. Die kleuren op zich spelen niet zo’n rol in wat betreft de bescherming van je ogen. Maar omdat het oog ook wat wil, kiezen we vaak voor hippe kleuren of hebben we een voorkeur voor bruine glazen of zwarte glazen. Wat is het effect van die kleuren?

 

  • Bruine glazen

Bruine glazen zorgen voor beter contrast en een rustiger beeldvorming. Met bruine glazen wordt vooral het blauw overal uitgefilterd. Dat kan heel handig zijn als je aan het water zit of surft of zeilt of aan het skiën bent. Water en sneeuw reflecteren heel sterk het blauwe licht. Met bruine glazen wordt die reflectie getemperd en heb je een beter contrast.

  • Zwarte glazen

Grijze en zwarte glazen maken alles donkerder en daardoor worden kleuren minder fel en gedempt. Ze zijn ideaal bij heel fel zonlicht.

  • Gele of oranje glazen

Soms zie je ook een zonnebril met gele of oranje glazen. Gele of oranje glazen houden natuurlijk niet zoveel zichtbaar licht tegen, maar zorgen wel voor meer contrast. Zo is een skibril met gele of oranje glazen zeker heel nuttig als er niet veel zon is, maar je toch behoefte hebt aan contrast en bescherming van je ogen – tegen vallende sneeuw bijvoorbeeld.

  • En hippe kleuren als roze, turquoise, paars en blauw?

Dit zijn lichte kleuren die weinig bescherming bieden tegen fel licht. Deze hippe kleuren zijn helemaal top op als je naar een feestje gaat of een festival, maar je ogen beschermen tegen verblinding doen ze weinig of niet.

 

Meer weten over je ogen beschermen tegen zonlicht? Lees dan deze artikels:

Graag persoonlijk advies? Ga langs bij je opticien. Hij of zij kan je beslist verder helpen!