Zonnebrillen

Een goede zonnebril kopen? Bescherm je ogen tegen HEV-licht!

Een goede zonnebril kopen? Bescherm je ogen tegen HEV-licht!

 

High Energy Visible Light of HEV-licht of violet-blauw licht

We hebben het er al over gehad in ons uitgebreid artikel in de bibliotheek over een goede zonnebril: HEV-licht. HEVL of High Energy Visible Light is het zichtbare hoog energetische violet-blauw licht in het spectrum tussen 400 en 500 nanometer. Het is het licht dat de hemel zo mooi blauw maakt. Blauw licht is een component van zonlicht, maar ook toestellen zoals onze smartphone, tablet en computer stralen blauw licht uit. Vroeger dacht men dat het vooral uv-licht (linken naar blog 1 over uv-straling) was dat onze ogen beschadigde, maar uit onderzoek blijkt nu dat ook HEV-licht flink wat schade kan toebrengen aan onze ogen.

 

Klachten door HEV-licht

Overmatige blootstelling aan HEV-licht kan leiden tot allerlei klachten zoals droge ogen, wazig zich, hoofdpijn, vermoeide ogen. De schadelijke effecten van HEV-licht worden zelfs in verband gebracht met maculaire degeneratie. In tegenstelling tot UV-straling dringt HEV-licht dieper in het oog door. Dit violet-blauw licht bereikt makkelijk ons netvlies en kan zogenaamde photochemische schade veroorzaken (photoretinitis). Daarom is het dus belangrijk onze ogen te beschermen tegen blauw licht. En dat kan je onder meer doen door een goede zonnebril te kiezen die jouw ogen beschermt tegen HEV-licht.

 

Is violet-blauw licht dan zo slecht?

De mens heeft blauw licht nodig! Het zorgt voor een goede hormonenhuishouding in ons lichaam en zorgt voor de aanmaak van melatonine. Door melatonine hebben we een gezonde slaap-waakcyclus. Blauw licht heeft ook een positieve invloed op ons psychisch welzijn. Mensen die last hebben van winterblues zijn daarom vaak gebaat met lichttherapie. Door die lichttherapie worden ze blootgesteld aan onder meer blauw licht.

 

Kies voor een goede zonnebril die HEV-licht filtert

Er zijn tegenwoordig heel wat zonnebrillen die niet alleen de UV-straling wegfilteren, maar ook het HEV-licht. In brillenglazen gebruiken brillenfabrikanten daar synthetische melanine voor.

Dat zal meestal op de bril vermeld worden met een sticker of in de informatie van het brillenmerk die bij de bril hoort. Je kan dus makkelijk nagaan of je toekomstige zonnebril wel bescherming biedt tegen blauw licht. Ook het wazig zicht dat violet-blauw licht kan veroorzaken, neemt je zonnebril dan weg. Je ogen zijn op die manier niet alleen goed beschermd, je hebt meteen ook een scherper zicht. 

 

Gewone bril met blauw-licht-filter

Omdat HEV-licht niet alleen uitgestraald wordt door de zon, maar ook door LED-lampen, je smartphone, pc en tablet, is het tegenwoordig geen overbodige luxe om je ogen met een speciale blauw-licht-bril te beschermen. Want ook het violet-blauw licht dat door deze apparaten uitgestraald wordt, kan je ogen beschadigen. Zeker als je weet dat 60% van de mensen meer dan 6 uur voor een digitaal scherm spendeert. Overweeg dus ook de aankoop van gewone bril die het blauw licht wegfiltert, in het bijzonder als je veel tijd voor een beeldscherm doorbrengt.

 

Vragen? Raadpleeg je dichtsbijzijnde opticien of oogarts!

Meer lezen over de ideale zonnebril: