Zonnebrillen

Na de corona (Covid19) quarantaine ga ik naar de opticien en koop me een zonnebril!

Na de corona (Covid19) quarantaine ga ik naar de opticien en koop me een zonnebril!

Het heeft al lang genoeg geduurd nu en we willen weer met z’n allen onbeperkt naar buiten kunnen. Zeker nu de lente er staat aan te komen. We  hebben al wat mooie dagen mogen beleven en de zonnige periode heeft ons doen uitkijken naar de aankoop van onze nieuwe zonnebrillen. 

 

Het voordeel van “in ons kot blijven” is dat we ons goed kunnen voorbereiden.

Welke zonnebril gaan we aanschaffen? 

We zetten nog eens enkele belangrijke kenmerken op een rijtje!

 

  1. De UV-filter: is zeer belangrijk maar eerlijk gezegd… als die er niet inzit… zou dat vreemd zijn. Deze zit er normaal altijd in, van goedkoop tot duur.
  2. HEV-filter: HEV of High Energy Visible light is het meest schadelijke en meest storende deel van zichtbaar licht. Dit licht verstoord het zicht omdat het zo makkelijk verstrooit. Je vindt filters daartegen bijvoorbeeld bij TAVAT zonnebrillen.
  3. Gepolariseerde zonnebrillen: In deze zonnebrillen zit een filter die weerkaatsend licht filtert. Zo heb je minder storende reflecties op water of natte ondergrond en ook op sneeuw is dit een uitzonderlijk voordeel. Een bekende speler hierin al sinds mensenheugenis is Polaroid.
  4. Kleur van glazen: De kleur is in principe van ondergeschikt belang en dus eerder een persoonlijke keuze. Kleuren kunnen een invloed hebben op hoe je de zaken ervaart. Test dus zeker verschillende kleuren uit op een zelfde achtergrond en vergelijk. De kleur waar jij je het gelukkigst mee voelt is goed als de andere parameters kloppen uiteraard.
  5. Lichte of donkere glazen: de Europese Unie heeft een code ontwikkeld van 0 tot 4 om aan te geven hoe donker je glazen zijn. Daarbij hoort dan ook een aanbeveling voor gebruik. 
  6. Verkleurende glazen: Nog makkelijker is inderdaad kiezen voor glazen die bij de start lichter zijn voor een mooie lentedag maar die donkerder worden naargelang de intensiteit van het zonlicht. Een mooi voorbeeld daarvan vind je bij Serengeti.
  7. De vorm: Ook de vorm van de bril kan veel verschil maken. Een bril die mooi de contouren van je gelaat volgt schermt mooier af dan een prachtig rechte bril uiteraard. Probeer daarom verschillende modellen alvorens te beslissen.
  8. Mooi of niet: Natuurlijk moet een zonnebril mooi zijn! Het is een belangrijk hulpmiddel in de bescherming tegen schadelijk licht, maar laat ons eerlijk zijn, we willen er mee uitpakken hé!

 

Het is vooral heel belangrijk dat je je goed laat adviseren door een professional!

Een goede zonnebril hoeft niet verschrikkelijk duur te zijn, maar als de prijs verdacht laag is dan is het waarschijnlijk… “verdacht”!

Zoek daarom nu alvast naar je plaatselijke held die je kan adviseren jouw top-aankoop van de zomer.

Vind hier je dichtstbijzijnde of favoriete opticien!

Denk je dat er iets mis is met de gezondheid van je ogen en contacteer je liever eerst een oogarts?

Vind hier je dichtstbijzijnde oogarts!

 

Lees verder ook: