Bekijk alle oogartsen in je buurt in één handig overzicht

Oogarts van wacht

Ben je op zoek naar een oogarts van wacht? Bij Belgoptic vind je snel en gemakkelijk een oogarts in jouw buurt. Of wens je meer informatie over wat een oogarts precies doet? Op deze pagina helpen we je graag verder.

Wat doet een oogarts?

Een oogarts heeft zich verdiept in afwijkingen, ziekten en letsels van het oog. Hij volgde eerst de basisopleiding tot arts, waarna hij nog een aantal jaren specialisatie nodig had om zich te laten registeren als oogarts.

Patiënten van alle leeftijden kunnen bij de oogarts terecht voor oogaandoeningen en -klachten. Zo houdt hij spreekuren, doet hij oogmetingen, houdt hij zich bezig met wetenschappelijk onderzoek en voert hij eventueel operaties uit.

Vaak ontvangt een oogarts patiënten die zijn doorverwezen door een huisarts of opticien. Een oogarts neemt immers ernstige gevallen voor zijn rekening, waarvoor een opticien en huisarts geen oplossing kunnen bieden.

Wanneer heb je een oogarts nodig?

Vaak gaan mensen te weinig naar de oogarts, waardoor oogziekten lang onopgemerkt blijven. Om je ogen gezond te houden, breng je best om de twee jaar een bezoekje aan de oogarts. Hij kan een oogtest doen om de gezondheid van je ogen te meten.

Met geavanceerde apparatuur neemt hij verschillende onderdelen van jouw ogen en zicht onder de loep. Zo controleert hij onder meer de gezichtsscherpte of visus, je pupillen, de oogspieren en de oogdruk. Een oogtest duurt doorgaans een half uurtje.

Voel je dat er iets mis is met je ogen? Dan geeft een oogarts uitsluitsel over wat er precies scheelt. Zo zijn onderstaande klachten courant:

  • Oogproblemen bij computerwerk
  • Oogmoeheid
  • Frequente hoofdpijn
  • (Matige) nachtblindheid
  • Moeilijke aanpassing van donker naar licht (of omgekeerd)
  • Wazig zicht
  • Golvend zicht
  • Dubbel zicht

Voorbereiding oogonderzoek

Als je een afspraak hebt gemaakt bij een oogarts om een oogtest te laten afnemen, hoor je zelf enkele maatregelen te treffen. Heb je al een bril of contactlenzen? Neem deze dan mee naar de test.

Draag je lenzen? Vergeet dan niet je lenzenhouder. De oogarts brengt mogelijk fluoresceïne – een bepaalde kleurstof – aan in je ogen. Deze oogdruppels kunnen je lenzen permanent verkleuren, waardoor je ze dus best uitlaat bij bepaalde onderdelen van de oogtest.

Wees bovendien steeds open tegenover de oogarts over je medische geschiedenis en medicatie die je eventueel neemt. Bepaalde aandoeningen of chronische ziekten gaan immers gepaard met oogaandoeningen. Hetzelfde geldt voor allergieën voor bepaalde medicijnen, voedsel en andere stoffen.

Door de oogdruppels kan je na het oogonderzoek mogelijk niet meer zelfstandig naar huis kan rijden. Je doet er goed aan om vervoer te regelen.

Een oogarts of opticien?

Voorkomen is beter dan genezen. Bij het vaststellen van bepaalde oogklachten, begeef jij je dus best zo spoedig mogelijk naar de oogarts of opticien. Maar wie is nu het meest geschikt om je ogen te onderzoeken?.

Opticiens zijn opgeleid om de gezichtsscherpte van jouw ogen te meten. En dus te bepalen welke bril of contactlenzen bij jou passen. Als je geen al te ernstige oogklachten hebt, biedt een opticien je een geschikte oplossing.

Wanneer de oorzaak van jouw klachten eerder medisch van aard is, ga je best naar de oogarts. Hij onderzoekt jouw ogen ook vanuit een medische invalshoek, zodat er geen virussen of aandoeningen over het hoofd worden ‘gezien’. Bovendien betaalt jouw ziekenkas mogelijk zo’n bezoekje terug.

Over Belgoptic

Belgoptic.be is hét platform over alles wat leeft in het domein van optiek in België. Hier vind je info over opticiens, oogartsen en bedrijven met hun merken. Denk maar aan contactgegevens, maar evengoed lees je hier leerrijke blogs en nieuwsbrieven.

Het doel? Correcte en duidelijke info op een toegankelijke manier bij de consument brengen. Opticiens, oogartsen en bedrijven kunnen hun informatie zelf beheren, wat makkelijk en heel intuïtief gaat.

Vind een oogarts van wacht in je buurt

Bij ons vind je eenvoudig een oogarts in en rond jouw buurt. Geef gewoon even je postcode in en krijg een overzichtelijke lijst van alle oogartsen in en rond jouw stad of dorp. Wanneer je een oogarts kiest, zie je onmiddellijk zijn contactgegevens.