Zonnebrillen

Met welke (zonne)brillen-trends ben je weer helemaal hip in 2023?

Met welke (zonne)brillen-trends ben je weer helemaal hip in 2023?

 

Belgoptic bezocht beurzen in Munchen (opti2023), Utrecht (Bold Optical Fair), Milaan (Mido2023) en Brussel op zoek naar de allerlaatste nieuwe trends in brillen en zonnebrillen. We zagen veel kleuren, super-oversized modellen, sportschermen, heel dikke kunststofbrillen maar ook vintage en heel fijne brillen. Ook  gepolariseerde glazen zijn nu in alle mogelijke kleuren te krijgen.

 

In deze blog brengen we de trends samen die we terugvonden op de verschillende beurzen en die volgens vele influencers en fashionista’s hip zullen zijn in 2023. Je vind ze uiteraard bij jouw favoriete opticien.

 

Met welke (zonne)brillen-trends ben je weer helemaal hip in 2023?

 

Welke vorm (zonne)bril kies ik best?

 • Oversised: Doe maar eens echt groot. Het lijkt wel of er geen grens meer is. Hoe groter hoe liever. En de kunststof lijkt ook nog eens echt lekker dik te mogen zijn.
 • Cateye of “harlequin”: Dit blijft de moeilijkste vorm van alle brillen maar we zien ze meer en meer in collecties terugkomen. Durf eens een cateye opzetten bij je opticien, je weet nooit.
 • Rechthoekig (maar toch afgerond), geometrische vormen: Je vindt ze in kunststof zowel als in metaal en alle andere experimentele materialen. Strakke geometrische architecturale vormen die nu meer en meer net ietsje afgerond zijn om wat zachter op het gezicht over te komen.
 • Rond en ovaal: dit zijn klassiekers uiteraard, maar nu zie je deze vormen uiteraard ook terugkomen in heel uitgesproken vormen en kleuren, in kunststof én metalen brilmonturen. De tijd dat dit nerdbrillen of Harry-Potter-brillen werden genoemd ligt nu wel achter ons. Dit is hip. 
 • Nieuwe Aviator-stijl: De Aviator-brillen blijven we terugvinden in de nieuwste collecties, maar nu met lichte aangepaste vormen. Zo zie je ze met een iets afgevlakte bovenkant, met extra accenten, in dikkere kunststof enz… De aviator-bril of pilotenbril blijft dus trendy.

 

Welke kleur (zonne)bril kies ik het best?

 • Goud: Goud is een warme kleur en werkt nog steeds goed bij brilmonturen. We zien nu zelfs de zonneglazen met een gouden gloed (spiegeling) terugkomen. Goud is ook altijd een mooi accent op een kunststofbril. Dit kan uiteraard in blinkend goud, maar ook in het matgoud.
 • Warme uitgesproken tot felle (fluo) kleuren: Het is duidelijk, kleur mag… of sterker nog… kleur moet! Het aanbod aan gekleurde brilmonturen is opmerkelijk, zowel in uitgesproken kunststof modellen als in metaal. De kleuren gaan van zachte transparantachtige kleuren tot heel uitgesproken felle kleuren en natuurlijk ook nog steeds de heel sterke fluo accenten.
 • Transparant: zowel in klassieke kunststof monturen als in monturen met nylon accenten zie je terug transparante modellen. Dit wil niet zeggen dat die bedoeld zijn om niet op te vallen, in tegendeel. De vormen en accenten zijn soms nog sterker in hun eenvoud.
 • Bruin en zwart: In de klassieke, eerder vintage collecties mag uiteraard bruin en zwart niet ontbreken. Mooi blinkende zwarte brillen blijven stijlvol. Ook bruine kleur, dikwijls in schildpadstijl (met lichtere vlekken) vind je brillen terug in kunststof, maar ook metaal met kleuraccenten op.

 

Welke stijl of materiaal kies ik het best voor een (zonne)bril?

 • Contemporary design: Als we ergens als Belgen fier mogen op zijn is het dat we enkele prachtige bril-designers in ons land hebben die zich niets aantrekken van wat er leeft in modeland en gewoon hun eigen ding doen. Belgian Eyewear Design is echt een ding en wordt wereldwijd erkend als een eigen stijl. Vraag er naar bij je opticien.
 • Retro: ook in de optiekwereld is retro nog steeds een ding. Je ziet dat terug in de modellen en kleuren en ze refereren naar modellen uit de jaren ’80 en ’90.
 • Sportbrillen / Shermen: De trend van de schermen werd dit jaar nog meer in de collecties verwerkt. 
 • Heavy: De kunststofbrillen lijken dit jaar nog dikker en zwaarder te zijn geworden. Een bril mag opvallen.
 • Rimless met ballen: Rimless brillen krijgen extra accenten, zoals metalen bruggen en kleurlijnen in de glasrand

 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een trendy (zonne)bril?

Durf een statement te maken met je bril en of zonnebril!

De belangrijkste trend is dat het nog meer dan ooit de bedoeling is dat je een statement maakt met je bril of zonnebril. Jij bepaalt zelf welke stijl je draagt en wat bij jouw persoonlijkheid past. Je locale opticien helpt je uiteraard door daar tips en advies in te geven, zowel op kleur als pasvorm uiteraard, maar ook op technisch vlak naar keuze van glazen en filters. Hij of zij zal waarschijnlijk polsen naar de omstandigheden waarin je je (zonnebrillen)bril het meest gaat gebruiken. Denk daar zelf alvast even goed over na alvorens je de plaatselijke optieker een bezoekje brengt.

 

Vind je dichtstbijzijnde opticien of oogarts hier

 

Lees verder ook:

 

Foto: Award winning sunglasses from Odette Lunettes - Silmo D'Or - Belgian Eyewear Design