Zicht

Zien en lezen met de leeftijd, als onze ogen ouder worden!

Zien en lezen met de leeftijd

Als onze ogen oud worden

 

Een blog in samenwerking met Eschenbach, de wereldleider in visuele hulpmiddelen.

 

Wat is presbyopie?

De prestaties van ons lichaam nemen af ​​met de leeftijd. Dit geldt ook voor onze ogen. We bereiken het hoogtepunt van onze gezichtsscherpte in de jeugd. Het neemt dan continu af, omdat de elasticiteit van de lens zwakker wordt. Dit is echter pas vanaf de leeftijd van 40 te merken: de kleine lettertjes en details zijn steeds moeilijker te onderscheiden. Letters kunnen meestal alleen worden gelezen als boeken, kranten of tijdschriften ver van het oog worden gehouden.

 

Hoe verschijnt presbyopie?

Een jonge lens is zeer elastisch en heeft dus een goed aanpassingsvermogen. Het zorgt ervoor dat we ons kunnen focussen op zowel nabije als verre objecten en duidelijk kunnen zien. Dit vermogen wordt ook wel accommodatie genoemd. Als het verzwakt, zorgt dit ervoor dat het zogenaamde punctum proximum steeds verder weg beweegt, oftewel het punt waarop we op minimale afstand nog scherp kunnen zien.

 

Wat u kunt doen tegen presbyopie

Omdat het verlies van vermogen om scherp te zien op alle afstanden anders verloopt van persoon tot persoon, is het raadzaam om vanaf het 40e levensjaar uw ogen regelmatig te laten controleren door een specialist. In het begin kan een leesbril presbyopie goed compenseren. Speciale vergrootglazen, meestal uitgerust met krachtige verlichting, vergemakkelijken het dagelijks leven in het geval van presbyopie aanzienlijk en kunnen de gebruikelijke levenskwaliteit ondersteunen.

 

Waarom is een vergrootglas met licht een effectief hulpmiddel?

Met het ouder worden hebben onze ogen meer licht nodig. Een zestigjarige heeft bijvoorbeeld ongeveer 15 keer meer licht nodig dan een 10-jarig kind om dezelfde indruk van helderheid te ervaren. Een leesbril is dus meestal niet meer voldoende voor de 50+ generatie om kleine lettertjes of details te kunnen herkennen. We raden je daarom aan om loepen met sterke verlichting te gebruiken, zeker bij ongunstige lichtomstandigheden. Eschenbach Optik biedt u een grote keuze aan vergrotende visuele hulpmiddelen voor verschillende toepassingsgebieden.

 


Vind hier een opticien bij jou in de buurt die je daarbij raad kan geven.

Vind hier een oogarts bij vragen over de gezondheid van je ogen.


 

Lees verder ook: