Zicht

Verziendheid of hypermetropie (hyperopie), wat is dat eigenlijk?

Verziendheid of hypermetropie (hyperopie), wat is dat eigenlijk?

Zie je nog scherp in de verte, maar is je zicht wazig bij objecten dichtbij? Dan ben je mogelijk verziend. Zo kan je last hebben van vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn. Hieronder bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van verziendheid of hypermetropie (hyperopie).

 

Wat is verziendheid of hypermetropie?

Een verziend oog is korter dan een normaal oog, waardoor het brandpunt van inkomende lichtstralen achter het netvlies valt. Gevolg? Er vormt een onscherp beeld op het netvlies en je ziet dus wazig.

Er is dus sprake van verziendheid bij een te korte oogbol, waardoor de kromming van de cornea en de dikte van de ooglens gecombineerd met de lengte van het oog onvoldoende is om het beeld scherp te krijgen.

 

Wat zijn de symptomen van verziendheid

Het meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk objecten vlakbij wazig zien. Mensen die verziend zijn weten dit soms nauwelijks omdat ze onbewust extra inspanningen doen om dit te compenseren. Hierdoor kampen ze mogelijk met concentratieproblemen. In de loop van de dag kunnen ze bovendien vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen ervaren. Soms hebben ze zelfs pijn in de ogen.

 

Oorzaken verziendheid

Verziendheid is uiteraard geen oogziekte, maar eerder een schoonheidsfoutje van de natuur. Het heeft dus vooral een anatomische oorzaak. Soms is aangeboren verziendheid zelfs erfelijk. 

Verder kunnen 40-plussers ook te kampen krijgen met ouderdomsverziendheid of presbyopie, waarbij het accommodatievermogen van het oog is vemindert. Een andere mogelijke oorzaak van verziendheid is diabetes mellitus. Er zit dan te veel glucose is het bloed van de patiënt. 

 

Behandeling verziendheid

Je kan in principe verziendheid niet behandelen. Je kan een oog niet aanpassen in de lengte. De oogarts kan een bril of contactlenzen voorschrijven waardoor de fout gecompenceerd wordt. Je kan bij verziendheid de hele dag de bril of contactlenzen dragen, hij presbyopie kan het opgelost zijn met een bril enkel bij het lezen of computerwerk of een multifocale bril (of contactlenzen) waarmee je dan ver én nabij scherp kan zien.

Chirurgische technieken behoren ook tot de mogelijkheden, namelijk laserchirurgie, maar dan enkel bij de lagere sterktes tot maximaal +3 dpt. 

 

Vind een oogarts in je buurt

Zie je wazig dichtbij? Ga dan langs bij een oogarts om de gezondheid van je ogen te laten checken. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving. 

Vind een opticien in je buurt

Heb je een voorschrift voor je eerste bril of contactlenzen of moet je huidige bril of contactlenzen aangepast worden? Neem dan contact op met een opticien in je buurt. Bij belgoptic hebben we ze allemaal mooi samengebracht. Gewoon je postcode of gemeente ingeven en je krijgt een overzicht van de opticiens in jouw regio.

 

Lees verder ook nog: