Health

Wens je kind geen sterkte

Wens je kind geen sterkte

 

Natuurlijk wens je jouw kind sterkte en succes bij een spannende toets, een grote voetbalwedstrijd of het opgaan voor zwemdiploma B. Maar hetgeen waar je jouw kind geen sterkte in zou willen wensen, is als het gaat om zijn/haar ogen. 

 

+ en – sterkte

Als je niet helemaal goed ziet kan dat zijn omdat je verziend of bijziend bent. Als je verziend bent heb je een plus-sterkte nodig om weer scherp te zien, als je bijziend bent heb je een min-sterkte nodig. Hoe hoger de sterkte die je nodig hebt, hoe minder je zonder correctiemiddel ziet. 

Al op jonge leeftijd een correctiemiddel nodig hebben kan gewoon “pech” zijn door bijvoorbeeld erfelijkheid, maar in sommige gevallen kan ook lifestyle een bijdrage hebben. Vooral bij bijziendheid zien we dit de laatste jaren steeds meer voorkomen. 

 

Kinderen en bijziendheid

Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, maar veraf juist wazig. Bij bijzienden is het oog als het ware te lang geworden, waardoor objecten waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies worden afgebeeld, maar ervóór. Als een kind al jong bijziend is, is de kans groter dat hij of zij uiteindelijk sterk bijziend wordt (≥-6,00D). Bijziendheid (ook wel myopie genoemd) is met name bij jongeren tussen de 6 en 17 jaar vaak sterk progressief. Naarmate de bijziendheid verergert, neemt ook de kans op vervelende oogaandoeningen op latere leeftijd toe. Denk aan staar, glaucoom en netvliesproblemen. Daarom is het van belang om dit proces zo vroeg mogelijk aan te pakken (1). 

 

Een bril is niet de oplossing

Een bril of standaard contactlenzen zorgen dat je weer scherp kunt zien, maar kunnen de verergering van de bijziendheid niet tegenhouden. Zorg voor de ogen van je kind. Dit kun je doen door de ogen regelmatig te laten controleren door een specialist, te letten op signalen van bijziendheid (zoals veel in de ogen wrijven, klachten over vermoeide ogen en moeite met het lezen van het schoolbord), maar ook door te letten op lifestyle. De 20-20-2 regel:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken
  • 20 seconden in de verte kijken
  • 2 uur per dag buiten spelen

 

Mijn kind is bijziend, wat nu?

Is jouw kind bijziend? Dit hoeft absoluut niet erg te zijn, maar het is wel slim om met de oogzorgspecialist te kijken of het noodzakelijk en mogelijk is om de progressie van de bijziendheid te remmen. Myopie management heet dat. Er bestaan verschillende myopie management opties, zoals atropine oogdruppels en een aantal speciale contactlenzen. De oogzorgspecialist kan je hierin adviseren. 

Meer informatie over dit onderwerp? Kijk op ikkijkverder.nl 

 

Blog door Procornea

 

Op zoek naar een opticien of oogarts in je buurt? Klik hier

 


 (1)Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660.