Zicht

5 belangrijke signalen van je ogen die je niet mag negeren!

Hieronder lijsten we voor u 5 belangrijke signalen op van je ogen die je niet mag negeren!

 

Wazig zicht

Wanneer je normaal een scherp zicht hebt en plots wazig ziet moet je niet bij de pakken blijven zitten. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Uiteraard zie je ook wazig als je verziend of bijziend bent en je je bril of contactlenzen niet draagt, maar dat mag niet plots verergeren want dat kan duiden op ernstige situaties.

Symptomen kunnen sterk verschillen naar gelang het probleem. Zo kan je een soort wazige gloed op lichtgevende zaken zien, minder contrast zien waardoor alles valer wordt, een deel van je zicht verliezen (centraal of aan de buitenzijde, op één of beide ogen of soms zelfs de helft van je zicht) en beeldvervorming merken (meestal op rechte lijnen).

 

Lichtflitsen

Lichtflitsen in het zicht duiden op een probleem met het netvlies. Deze lichtflitsen zitten meestal aan de buitenzijde van het gezichtsveld en kunnen op één of beide ogen voorkomen  Het glasvocht kan een druk op het netvlies uitoefenen en als die te groot is kan dit leiden tot kleine scheurtjes. Bij lichtflitsen moet je niet twijfelen en neem je onmiddellijk contact op met je oogarts. Vertel bij het maken van de afspraak wat je ziet en vraag om zo snel mogelijk op afspraak te mogen komen.

Niet te verwarren met gekartelde lichtflits lijnen die pal in het midden van je gezichtsveld te zien zijn, meestal op beide ogen tegelijk. Dat is waarschijnlijk migraine.

 

Halo’s of lichtkringen bij nacht

Halo’s of lichtkringen rond lichtpunten bij nacht komt veel voor en zijn heel dikwijls gewoon normaal. Vooral in minder goede weersomstandigheden zoals regen of mist. Je ziet dan rond elk lichtpunt een cirkelvormige lichtkring waardoor je zicht wat waziger kan worden. Als dit plots veranderd, erger wordt of echt storend is kan je best een oogarts raadplegen. Dit kan duiden op staar (cataract) of een gevolg zijn van een oog-operatie. Deze personen zien soms ook schaduwbeelden.

 

Vlekken, vliegjes of “Mouches volantes”

Vlekken in het zicht kunnen een normaal verschijnsel zijn. Je ziet soms kleine vliegende puntjes voorbij zweven. Dit zijn minuscule vuiltjes in je oogvocht, meestal niets ergs. In de volksmond noemt men dat “vliegjes” of “mouches volantes” omdat het dan lijkt of je vliegjes ziet vliegen. Wanneer dat er plots meer worden moet je wel opletten. Door bijvoorbeeld veroudering en meer bij bijzienden dan anderen kan een verdichting ontstaan in het oog waardoor vertroebelingen kunnen ontstaan in het oogvocht. Ook ontstekingen kunnen plots dergelijke vlekjes veroorzaken en ook hier hebben Diabetes patiënten meer kans dit te krijgen.

 

Pijn

Pijn is altijd een alarmbel van het lichaam. Uiteraard is een vuiltje, een stofje of zandkorrel in het oog niet aangenaam maar na wat spoelen gaat dat weer weg. Erger wordt het wanneer de pijn niet weggaat. Dit kan ook door externe factoren komen zoals een splinter of chemicaliën. Anderzijds kan ook een intern probleem zoals plotse hoge oogdruk, Acuut glaucoom ernstige pijn veroorzaken. In alle gevallen van onmiddellijk je huis en/of oogarts raadplegen en indien onhoudbare pijn is het raadzaam om een spoedarts te raadplegen.

 

Heb je vragen of twijfels na het lezen van deze blog, vraag dan raad bij jouw opticien of oogarts.

 

Lees verder ook volgende blogs: