Health

HOE VAAK CHECKT U DE OGEN VAN UW KIND?

HOE VAAK CHECKT U DE OGEN VAN UW KIND?
 

Like, tag, YouTube, game, snap, chat, app, klik, tik, tok, vlog, shop, swipe, stuur, tap EN CHECK! De digitale wereld vergt veel van de ogen van onze kinderen. Extra reden om hun ogen regelmatig te checken. 

 

Waarom kinderogen regelmatig checken?

Uw kind leert om elke dag de tanden te poetsen én dat het belangrijk is om 1 à 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan. Voorkomen is immers beter dan genezen toch? Dat geldt ook voor hun ogen. O.a. door de huidige lifestyle (veel dichtbij kijken en weinig naar buiten) zijn kinderen zijn steeds vaker en steeds hoger bijziend (1)(2).  Door regelmatig de ogen van uw kind te laten checken door een oogzorgspecialist kan bijziendheid op tijd worden herkend en kan er actie worden ondernomen. Vooral tussen de 6 en 17 jaar lopen kinderen het meeste kans op progressieve myopie (snel bijziender worden)(3). 

 

Wat hier het risico van is?:

Bijziendheid hoeft niet persé een probleem te zijn. Wel blijkt uit onderzoek dat bijziendheid gerelateerd is aan verschillende oogaandoeningen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. Hoe hoger de bijziendheid, hoe meer kans op die aandoeningen en daarmee op slechtere ogen (4). Bijziendheid kan niet worden teruggedraaid, maar het kan wél op tijd worden herkend om vervolgens te proberen om verergering (dus hoge bijziendheid) te voorkomen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor die uw oogzorgspecialist met u kan bespreken.

 

#Checkjeogen


Net als een gaatje in de tanden, valt beginnende bijziendheid bij kinderen lang niet altijd direct op. Laat uw kind geregeld checken op bijziendheid en leer ze de 20-20-2 lifestyle regel voor gezonde ogen: 

  •       Na 20 minuten dichtbij kijken

  •       20 seconden in de verte kijken

  •       En minstens 2 uur per dag naar buiten

 

Meer informatie over kinderen en bijziendheid? Ga naar www.ikkijkverder.be.  

#thanksforchecking

 

Een Blog van PROCORNEA

 

Ben je op zoek naar een opticien of oogarts in je buurt? klik hier.

 


  1. Holden BA, Fricke TR, Wilson DA et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal. Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016; 123:1036-42.
  2. NRC.nl. Forse Toename Blindheid Dreigt. Dec, 2017
  3. Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016
  4. Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660.