Contactlenzen

Kunnen mijn contactlenzen achter mijn ogen terecht komen?

Kunnen mijn contactlenzen achter mijn ogen terecht komen?

Je draagt contactlenzen of denkt er aan om er mee te starten en vraagt je af of die soms achter je ogen kunnen verdwijnen. We leggen hieronder uit wat er gebeurt als je contactlenzen plots achter je ogen lijken te verdwijnen en wat je dan moet doen.

 

Het is een vraag die we dikwijls zien terugkomen. Mijn contactlens is verdwenen, kan die achter mijn oog zitten?

Het antwoord is heel eenvoudig. Neen, je contactlenzen kunnen niet achter je ogen schuiven.

 

Waar is mijn contactlens dan naartoe?

De binnenkant van de oogleden vormt eigenlijk een soort zak of vouw en is gehecht aan het wit van de ogen waardoor dit volledig afgesloten is. Er kan dus niets onder de oogleden door achter het oog verdwijnen. Als je lenzen kwijt bent en je denkt dat ze onder je oogleden verdwenen zitten ze waarschijnlijk dus daar opgeplooid of opgerold in die vouw. 

 

Wat moet ik doen als mijn contactlens achter mijn ogen verdwenen lijkt?

Dikwijls komen ze er vanzelf weer uit maar soms kan je daar wel wat hulp bij gebruiken. Wanneer je denkt dat je contactlens onder je ooglid verdween en je vindt ze niet raden we aan om een specialist te raadplegen. De contactlens hoort daar uiteraard niet te zitten en moet dus worden verwijderd. Je contactlensspecialist gaat met een microscoop op zoek en kan met een pincet met zachte uiteinden de contactlens wegnemen. Soms zal kleurstof worden aangestipt waardoor de contactlens beter zichtbaar wordt en soms wordt ook extra vloeistof gebruikt om de lens uit de plooien van het weefsel te spoelen.

 

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Als dit eenmalig gebeurt is er voorlopig niets aan de hand en zal het gewoon een toevalligheid zijn en dus pech. Wanneer dit meer gebeurt raden we aan je contactlensspecialist te raadplegen. Die kan dan nakijken of je contactlenzen wel de ideale pasvorm hebben en niet te makkelijk verschuiven. Dikwijls is een kleine aanpassing of een ander type lens voldoende om dit te voorkomen. 

 

Wat als een contactlens lang onder de oogleden blijft zitten?

Er zijn gevallen bekend waarbij meerdere contactlenzen gevonden werden onder de oogleden. Eén Britse vrouw slaagde er blijkbaar in om 27 contactlenzen onder de oogleden te verzamelen. Dit is gelukkig zeer uitzonderlijk. 

Contactlenzen zijn uiteraard lichaamsvriendelijk maar het is toch raadzaam ze te (laten) verwijderen. In heel extreme gevallen gaat het lichaam deze contactlenzen uiteindelijke inkapselen en moeten ze chirurgisch verwijderd worden. 

 

Heb je na het lezen hiervan twijfels of vragen, raadpleeg dan zeker een specialist ter zake!

Je vindt je dichtst bijzijnde opticiens of oogartsen hier.

 

Lees verder ook: