Contactlenzen

Mijn contactlenzen irriteren! Wat kan er mis zijn?

Als je contactlenzen draagt heb je twee belangrijke wensen… ten eerste dat je ze (bijna) niet voelt zitten en wel liefst de hele dag en ten tweede dat je er scherp mee ziet. Maar wat kan je er nu aan doen als je lenzen niet meer zo lekker zitten.

In vaktermen wordt in het algemeen over Contact Lens Discomfort gesproken (CLD) wanneer contactlenzen niet comfortabel gevonden worden door de drager. Je zou dus kunnen stellen dat een contactlens theoretisch altijd comfortabel moet zitten en als dat niet zo is dat je je contactlensspecialist moet raadplegen. Hieronder alvast enkele tips waar je zelf mee aan de slag kan.

Einde van de dag

Je draagt je contactlenzen de hele dag prima zonder zorgen, maar naar de avond toe beginnen ze sneller dan je zou willen te irriteren. Ze voelen wat schurend aan en/of het lijkt of er iets onder zit. Knipperen hielp nog in de namiddag, maar nu niet meer. In extreme gevallen ben je ’s avonds zelfs blij als je ze kan uitdoen.

Meestal heeft dit te maken met de bevochtiging van je contactlenzen. Ja tranen slagen er niet meer in de contactlenzen te bevochtigen en ze drogen langzaamaan uit. De rand van de contactlens wordt dan iets minder flexibel en de oppervlakte minder glad. De oogleden glijden minder goed over de contactlens en dat voelt niet goed aan. Er zijn verschillende oorzaken en dus ook oplossingen voor dit ongemak.

Meer knipperen: het lijkt een gekke oplossing, maar door computer en beeldschermgebruik knipperen vele mensen minder dan vroeger. Meer knipperen is dus nog niet zo’n slecht idee maar moeilijk in de praktijk om te zetten.

Bijbevochtigen met een comfortdruppel tijdens het dragen.

Contactlenzen beter onderhouden: Dit kan wonderen doen! Door slecht onderhoud krijgen contactlenzen droge plekken en dat krijg je met knipperen niet opgelost. Vraag naar een beter product of lees al eens de bijsluiter van je huidig product. Misschien vergeet je wel elke avond je contactlenzen schoon te wrijven in je handpalm.

Andere contactlenzen: er zijn contactlenzen in verschillende soorten materialen die beter tegen uitdroging kunnen dan anderen. Je kan ook voor een kortere draagtermijn kiezen zodat het onderhoud minder invloed heeft. Naast maandlenzen kan je ook kiezen voor 2-week-lenzen of daglenzen.   

Contactlenzen minder lang dragen: Misschien de meest eenvoudige oplossing maar daarom niet minder efficient. Contactlenzen zijn (eigenlijk) niet gemaakt om permanent in te houden en er is dus een maximum termijn voor elk oog om een bepaalde contactlens in te houden.

Morgens bij het inzetten

Lenzen binnenste buiten?

Het gebeurt inderdaad af en toe dat je contactlenzen binnenste buiten zitten als ze uit het contactlenspotje komen. Dit voel je onmiddellijk alsof er stof achter je contactlens zit. Kijk daarom voor het inzetten altijd even naar de contactlens als ze op je vingerpunt staat. Als ze een mooie doorlopend ronde vorm lijkt te hebben, soms met een héél lichte afronding naar de rand toe zitten ze waarschijnlijk goed. Als je contactlenzen echter enkel mooi rond zijn in het midden en naar de rand toe zeer sterk naar buiten trekken zoals de vorm van een soepbord dan zijn ze waarschijnlijk binnenste buiten. Draai de contactlens eens andersom als je twijfelt en kies voor de meest ronde vorm.

Een stofje onder je contactlens?

Dat voel je onmiddellijk en dat is snel opgelost door je lens even uit te nemen en weer in te zetten na ze afgespoeld te hebben.     

Een scheurtje in je contactens?

Ook dat voel je onmiddellijk. Check je contactlens en gooi ze zeker weg wanneer er hapjes of scheurtjes in zitten.

Blijft de irritatie 5 tot 10 minuten duren en dan is het weg, elke morgen opnieuw?

Dit zou een lichte reactie op je onderhoudsvloeistof kunnen zijn. Sommige “All-in-one” vloeistoffen hebben een bewaarmiddel en sommigen niet. Zowel op bewaarmiddelen als de vervanger daarvan (een heel kleine hoeveelheid peroxide) kan je reageren. Vraag raad aan je contactlensspecialist.

Blijft langer dan 10 à 15 minuten duren?

Misschien gebruik je een onderhoudsvloeistof met een hoog concentraat peroxide (0,3%) dewelke elke nacht minstens 4 tot 6 uur moet neutraliseren. Als je bij het inzetten merkt dat je irritatie hebt kan het zijn dat de peroxide niet voldoende geneutraliseerd is. Vraag raad aan je contactlensspecialist en/of volg nauwkeurig de raadgevingen op de bijsluiter.

Je voelt bij het inzetten onmiddellijk een branderig gevoel en kan ze onmogelijk inhouden?

Waarschijnlijk gebruik je een onderhoudsvloeistof met een hoog concentraat peroxide (0,3%) dewelke elke nacht minstens 4 tot 6 uur moet neutraliseren. Als de vloeistof onvoldoende of -in de ergste situatie- niet geneutraliseerd is krijg je een branderig gevoel bij het inzetten. In de meest extreme situatie waarbij er geen neutralisatie plaatsvond kan de epitheellaag van de cornea en de sclera zelfs licht chemisch verbrand zijn. Je ogen zijn vuurrood en spoelen met water helpt wel maar het blijft branden. Raadpleeg onmiddellijk een huisarts of loop even langs bij je spoedarts in de regio.

Eigenlijk zitten je contactlenzen de hele dag niet optimaal

Soms gebeurt het dat contactlensdragers eigenlijk nooit echt tevreden zijn over het comfort maar tegen beter weten in verder doen omdat ze zo opkijken tegen het dragen van een bril. Ga dan zeker terug langs bij je contactensspecialist en vraag om een oplossing zoals misschien:     

  • Andere vloeistof of beter gebruik van huidige vloeistof (Lees aandachtig de bijsluiter).
  • Contactlenzen van een ander materiaal
  • Contactlenzen met andere kenmerken
  • Contactlenzen die je sneller moet vervangen

Comfort druppels     

Vraag ook zeker aan je contactlensspecialist om je correctie (je zicht) na te kijken. Ook al denk je dat het nog in orde is, het kan zijn dat je niet meer optimaal ziet en dat je daardoor meer gaat knijpen met je ogen. Ook minder knipperen kan een gevolg zijn van minder goed zicht. In beide gevallen gaan je contactlenzen hierdoor minder goed aanvoelen.

Heb je na het lezen van dit alles toch nog vragen over je contactlenzen, raadpleeg dan zeker je contactlensspecialist. Twijfel je over de gezondheid van je ogen, raadpleeg je oogarts.

Deze blog werd gerealiseerd met de medewerking van Acuvue contactlenzen.

Lees misschien ook deze blogs: