Contactlenzen

Ik wil contactlenzen! Waar moet ik zijn?

Contactlenzen aanpassen, bij wie moet je zijn?

 

Contactlenzen aanpassen is op zich al een vreemd gegeven. 

 

Wat wordt er eigenlijk “aangepast” en aan wat wordt dat dan aangepast?

Eigenlijk gaat een contactlensspecialist een passende contactlens zoeken voor jouw oog afhankelijk van verschillende parameters.

 

Eerst wordt een profiel opgemaakt van jou en eventuele indicaties die het contactlenzen dragen zouden kunnen beïnvloeden. Dit noemen we de anamnese. Je specialist stelt allerlei vervelende vragen over je gezondheid en soms zelfs die van je ouders en over je levensstijl zoals:

 

  • systeemziektes bij jou of in de familie (diabetes bijvoorbeeld)
  • roken
  • medicatie
  • allergieën
  • (hoge) bloeddruk
  • Hoe dikwijls wil je contactlenzen gaan dragen?
  • enz…

 

Al deze info wordt genoteerd om dan achteraf bij eventuele problemen te kunnen gebruiken voor de evaluatie.

Een contactlensspecialist gaat dan je ogen en alles erom heen in kaart brengen en inschatten welke lenzen ideaal zouden kunnen zijn. Na testen, controleren en eventueel aanpassingen kom je dan naar de ideale contactlens.

 

Om dit allemaal goed en professioneel te kunnen evalueren heb je natuurlijk wel kennis nodig. Daarvoor zijn opleidingen voorzien bij de opleiding opticien/optometrist. Daarnaast volgen de meeste opticiens/optometristen ook nog bijscholingen en seminars om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in deze boeiende wereld. Ook oogartsen kan je contacteren in verband met je contactlenzen. Zij gaan eerder de gezondheidsproblemen opvolgen. Een contactlensspecialist is eerder de technische specialist die doorverwijst naar de oogarts bij twijfel.

 

Heb je vragen over contactlenzen of ben je op zoek naar een opticien of oogarts in jouw buurt, zoek dan hier!

Deze blog werd gerealiseerd met de medewerking van Acuvue contactlenzen.

 

Lees misschien ook nog de blogs over: