Contactlenzen

Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen laten controleren?

Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen laten controleren?

 

Je kent het wel, je opticien die je telkens vraagt om op controle te komen voor je contactlenzen. En jij vraagt jezelf dan af… waarom? Alles gaat toch goed. Je weet hoe het werkt en je hebt geen ontstekingen. “Als er een probleem is zal ik wel langsgaan” denk je dan… 

 

Wat kan er misgaan, niets… toch?

Wel, dat is niet helemaal waar! Contactlenzen zijn uiteindelijk een vreemd voorwerp dat drijft in je traanfilm op je ogen. Ze hebben sowieso een invloed op je traanfilm, op je cornea (voorste transparante deel van je oog) en zelfs op je sclera (het witte deel van je oog. In een ideaal scenario is die invloed zo miniem dat je oog geen verandering ervaart. In realiteit moet je er van uitgaan dat contactlenzen net iets meer invloed hebben, zoals bijvoorbeeld op:

 

  • Traanfilm: Contactlenzen kunnen effect hebben op stoffen in je traanfilm die dan gaan neerslaan op je contactlenzen waardoor die vuil worden en je zicht achteruit gaat. 
  • Oogleden: Een niet perfect zittende contactlens kan de oogleden gaan irriteren waardoor die kunnen gaan reageren met eventueel zelfs een ontsteking tot gevolg.
  • Cornea (voorste transparante deel van het oog): De contactlens ligt in de traanfilm op die cornea. Als door de contactlens de zuurstof vermindert gaat de cornea reageren. Er kunnen vervelende bloedvaatjes gaan groeien die daar niet horen. De cornea kan ook gaan zwellen (oedeem) waardoor je zicht vermindert. 
  • Oogdruk: in extreme situaties kan een contactlens invloed hebben op de oogdruk. Verhoogde oogdruk kan invloed hebben op de oogzenuw en uiteindelijk zelfs op het zicht.

 

Uiteraard zijn al heel veel nieuwigheden op de markt om zoveel mogelijk problemen te vermijden. Sinds eind jaren ’80 en in de jaren ’90 zijn we overgestapt naar vervangsystemen zoals maandlenzen die je elke maand vervangt en snel ook twee-week-lenzen en daglenzen. We gaan er van uit dat een kortere draagtermijn het risico telkens vermindert.

 

Om zeker te zijn dat een probleem met je contactlenzen op tijd gevonden wordt en men tijdig kan ingrijpen vraagt je contactlensspecialist om regelmatig op controle te komen. Meestal wordt bij het opstarten uitgegaan als standaard van een controle om de zes maanden. In de praktijk is een controle bij standaard ogen met standaard maand-, twee-week of daglenzen na verloop van tijd om het jaar meestal voldoende. Wanneer een contactlensspecialist vermoedens heeft van mogelijke problemen zal hij/zij ingrijpen en andere contactlenzen of producten aanraden. Wanneer je specialist vraagt om sneller op controle te gaan kan je daar waarschijnlijk maar best op ingaan. In het allerslechtste geval wordt aangeraden om tijdelijk of permanent te stoppen met contactlenzen dragen. 

 

Heb je twijfels over je contactlenzen, ga dan terug naar je contaclensspecialist en vraag om raad. Je kan ook hier zoeken naar je dichtstbijzijnde opticien of oogarts voor advies.

Deze blog werd gerealiseerd met de medewerking van Acuvue contactlenzen.

Lees misschien ook deze blogs: