Contactlenzen

Contactlenzen dragen: hoe doe je het correct?

Contactlenzen dragen is in het begin best even wennen. Laat je vooral niet afschrikken door de eerste ongemakken. Belgoptic vertelt je graag hoe je lenzen correct gebruikt. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over mogelijke complicaties.

Let op je hygiëne

Was je handen altijd vooraleer je jouw lenzen in- of uitdoet. Veeg ze ook af met een proper doekje. Zo geef je bacteriën geen kans om schade te berokkenen.

Let ook op de lengte van je nagels. Onder lange nagels blijft makkelijk vuil hangen én ze kunnen je lenzen scheuren. Probeer bovendien niet in je ogen te wrijven, want dan loop je het risico dat vuil zich verspreidt.

Gebruik lenzen niet langer dan toegelaten

Lenzen voelen oncomfortabel aan wanneer je ze te lang draagt. Zelfs nog voor je daadwerkelijk ongemakken ervaart, kunnen de lenzen jouw ogen al hebben geïrriteerd. Hou de lenzen dus niet langer in dan de fabrikant of specialist aanbeveelt.

Vervang lenzenvloeistof regelmatig

Op iedere fles lenzenvloeistof staat een houdbaarheidsdatum vermeld. Doorgaans kan je de vloeistof gebruiken tot twee maanden na het openen van de fles. Noteer dus de dag van de opening in je agenda. Ook de lenzenhouder hoor je trouwens tweemaandelijks te vernieuwen.

Verder mag je de lenzenvloeistof nooit overgieten in een ander flesje, want zo gaat de steriliteit verloren. En gebruik al zeker geen kraantjeswater om je lenzen te bewaren. Het water bevat immers kalk en bacteriën.

Controleer je lenzen grondig

Vertonen je lenzen tekenen van beschadiging? Een scheurtje of breuk, bijvoorbeeld? Dan mag je ze niet meer gebruiken, want ze irriteren mogelijk je ogen.

Draag de juiste lenzen voor jouw ogen

Het lijkt evident, maar draag steeds lenzen die bestemd zijn voor jouw ogen. Zo niet, zie je wazig, geraken je ogen vermoeid en krijg je mogelijk hoofdpijn. Laat je dus steeds bijstaan door een opticien of oogarts bij de aankoop van contactlenzen.

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door Acuvue! The lens that changes everything!

Ga regelmatig op controle

Minstens één keer per jaar laat je jouw lenzen best nazien door een specialist in lenzen. Bij ons kan je snel en eenvoudig een opticien of oogarts in jouw buurt vinden. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw postcode ingeven.

 

Lees ook volgende blogs: