Brillen

Sportbril: bescherm je ogen als je sport

Een sportbril? Je ziet er maar weinig mensen mee. En dat terwijl sport de oorzaak is van bijna de helft van alle oogverwondingen. Zo’n sportbril voorkomt uitwendige en inwendige letsels van het oog . In deze blog lees je er alles over.

Waarom je ogen beschermen?

Helmen. Tandbeugels. Knielappen. Mensen beschermen zowat ieder lichaamsdeel als ze sporten. We doen er alles aan om kneuzingen, gebroken tanden en schaafwonden te voorkomen.

Toch behoeden we ons niet voor gezichtsverlies, netvliesbeschadigingen, een gescheurd hoornvlies of een gebroken oogkas. Dat is niet logisch, want een kneuzing of schaafwonde geneest relatief makkelijk. Een serieus oogletsel draag je mogelijk mee voor de rest van je leven.

Zo is oogbescherming geen overbodige luxe bij onder meer squash, tennis, pingpong, honkbal, voetbal en basketbal. Vooral bij racket- en contactsporten neemt het risico op een oogletsel toe.

Wat doet een sportbril?

Een kwalitatieve sportbril beschermt jouw ogen niet alleen tegen een mogelijke impact, maar ook tegen vuil, stof en pollen. De bril vormt ook een barrière tegen de natuurelementen, zoals koude en wind.

Zo produceert het oog bij hoge windsnelheden meer oogvocht om uitdroging tegen te gaan. Daardoor gaat het oog tranen, wat het zicht belemmert en het risico op een ongeluk verhoogt. Wielrenners en schaatsers beoefenen hun sport dus veiliger dankzij een sportbril.

Sportbril met getinte of gepolariseerde glazen

Als je sportbril getinte of gepolariseerde glazen heeft, verbetert hij bovendien je zicht bij fel zonlicht. Zo raak je niet verblind door lichtreflectie op sneeuw of water. Dat laatste is handig bij skiën of snowboarden.

Waar let je best op als je een sportbril koopt?  

Een sportbril kan altijd beschadigd geraken door een val of impact. En dat kan gevaarlijk zijn voor je ogen. Koop daarom een sportbril in een breukvaste kunststof zoals polycarbonaat. Zo voorkom je dat er splinters vrijkomen als je bril breekt.

Kies een sportbril die je bewegingen niet beperkt en die comfortabel zit. Zware sportbrillen voelen al snel hinderlijk aan. Een goede sportbril herken je immers aan het gewicht. Zo heb je al sportbrillen van 14 gram.

Een sportbril op sterkte

Vaak voorziet de fabrikant van sportbrillen houders in de montuur. Zo kan je glazen op sterkte achter de glazen van de sportbril plaatsen.

Vele sporters vinden dat hinderlijk, omdat er vuil en stof tussen de twee glazen kan geraken. Zij dragen liever contactlenzen in combinatie met de sportbril.

Ben je overtuigd van het nut van een sportbril? En wil je die graag combineren met glazen op sterkte of contactlenzen? Ga dan zeker naar een opticien. Hij adviseert jou graag over wat het best past bij jouw noden.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een opticien in jouw buurt. Het enige wat jij hoeft te doen, is hieronder jouw postcode ingeven. 


Lees verder ook: