Zonnebrillen

Mountainbiker Frans Claes bezig aan vijfde Cape Epic gesponsord door Evil Eye

Mountainbiker Frans Claes bezig aan vijfde Cape Epic gesponsord door Evil Eye

(foto: Captured for USWE by Mighty Fine Agency)

Mountainbiker Frans Claes stond zondag 20 maart 2022 aan de start van zijn vijfde Cape Epic. De Leuvenaar rijdt de meerdaagse etappewedstrijd met de Oostenrijker Manuel Pliem. Het team van Pure Encapsulations hoopt op een top tien plaats na acht dagen koers. Naast marathonspecialist Claes tekenen ook de Belgen Wout Alleman, Sebastian Carabin en Pierre Billaud present bij de elite.

 

Cape Epic – Acht dagen, 681 km en 16.900 hms

Daags na het wielermonument Milaan-San Remo starte in de Westkaap in Zuid-Afrika een ander wielermonument: de legendarische Cape Epic of de “Ronde van Frankrijk voor mountainbikers”. De Cape Epic is de meest gemediatiseerde mountainbikewedstrijd ter wereld en wordt door de UCI beschouwd als een wedstrijd buiten categorie.

Er zijn twee belangrijke spelregels:

je rijdt de wedstrijd in duo met nooit meer dan twee minuten van elkaar. En je bent helemaal op jezelf aangewezen. Je krijgt dus geen hulp van buitenaf en alle herstellingen moeten door de mountainbikers zelf uitgevoerd worden. Deze spelregels stellen vele teams op de proef en zijn vaak een beslissende factor voor succes of mislukking.

Frans Claes wil knallen als vanouds

Frans Claes (Pure Encapsulations) miste tijdens de vorige editie op een haar na een podiumplaats in de proloog. Teamgenoot Jens Schuermans, specialist in korte en snedige etappes, kon Claes toen makkelijk op sleeptouw nemen op de steile flanken van de Tafelberg.  Dit jaar rijdt de Leuvenaar met Manuel Pliem die eerder fan is van het langere beukwerk. Frans: “De proloog op zich is geen doel dit jaar. We hebben meer te winnen door een degelijk tempo te rijden de eerste dagen en dan onze kans te gaan in een van de volgende etappes.”

Het wordt een loodzware editie met extra lange etappes en er worden temperaturen voorspeld tot 36 graden. Bovendien beseft Claes dat er een bijzonder sterk deelnemersveld klaar staat. Frans “Ik hoop dat de sterke teams elkaar de das omdoen door elkaar in de vernieling te rijden. Dan komen er ongetwijfeld kansen voor underdogs zoals wij. Ik voorspel dat - vooral tegen het einde van de week – veel teams te enthousiast van start zijn gegaan en daar dan de tol voor zullen betalen. Als we uiteindelijk in de top tien belanden, dan mogen we meer dan tevreden zijn.


Dit jaar sponsort evil eye het Belgische-Oostenrijks duo van het Pure Encapsulations team

Met de nieuwe Vistair-Y en Traileye Pro van evil eye proberen Frans en Manuel een top 10 plaats te bemachtigen na 8 dagen koers in “de Ronde Van Frankijk voor mountainbikers”, namelijk de Cape Epic.

Evil Eye heeft voor elke lichtsituatie de passende lens, of het nu op de weg is of op de hoogste toppen ter wereld. De combinatie van hoogwaardige brillentechnologie en een geavanceerd ontwerp is altijd de bepalende focuswaarde geweest. Gepatenteerde individuele frameaanpassingsmogelijkheden en verschillende framematen onderscheiden deze topsportbrillen en maken ze perfect voor veeleisende races zoals de Cape Epic.