Zicht

Kunnen Kleurenblinde Mensen Verkeerslichten Zien?

Kunnen Kleurenblinde Mensen Verkeerslichten Zien?

Kleurenblindheid, of kleurenzienstoornis, is een veel voorkomende visuele beperking die ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen treft. Deze aandoening kan het vermogen om kleuren te onderscheiden beïnvloeden, wat de vraag oproept: kunnen mensen die kleurenblind zijn verkeerslichten goed zien en begrijpen?

 

Wat is Kleurenblindheid?

Kleurenblindheid is meestal genetisch bepaald en komt in verschillende vormen voor. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Protanopie: Onvermogen om rood te zien.
 • Deuteranopie: Onvermogen om groen te zien.
 • Tritanopie: Onvermogen om blauw te zien.

Mensen met protanopie en deuteranopie, ook wel rood-groen kleurenblindheid genoemd, hebben moeite met het onderscheiden van rood en groen, wat problematisch kan zijn bij het interpreteren van verkeerslichten.

 

Hoe Werken Verkeerslichten?

Verkeerslichten gebruiken drie kleuren - rood, oranje (geel) en groen - om het verkeer te reguleren. De volgorde en positie van deze kleuren zijn gestandaardiseerd om visuele signalen te geven:

 • Rood: Stop
 • Oranje/Geel: Voorbereiden om te stoppen
 • Groen: Gaan

 

Kunnen Kleurenblinde Mensen Verkeerslichten Interpreteren?

Gelukkig is het ontwerp van verkeerslichten zodanig dat ook kleurenblinde mensen ze kunnen interpreteren:

 • Positie van de Lichten: In de meeste landen bevindt het rode licht zich altijd bovenaan of links, het groene licht onderaan of rechts, en het oranje/geel licht in het midden. Dit maakt het mogelijk om verkeerslichten te begrijpen op basis van positie in plaats van kleur.
 • Intensiteit van de Lichten: Kleurenblinde mensen kunnen vaak nog steeds het verschil in lichtintensiteit waarnemen. Rood licht kan donkerder lijken, terwijl groen licht helderder kan overkomen, wat helpt bij het onderscheiden van de signalen.
 • Vormen en Symbolen: In sommige landen worden vormen en symbolen gebruikt naast kleuren om extra duidelijkheid te bieden. Bijvoorbeeld een rood stopbord symbool voor stoppen.

 

Technologische Innovaties

Met de vooruitgang in technologie zijn er ook innovaties die het leven van kleurenblinde mensen gemakkelijker maken:

 • Apparaten en Apps: Er zijn apps beschikbaar die kleuren kunnen identificeren en benoemen via de camera van een smartphone. Dit kan nuttig zijn bij het navigeren door verkeerslichten en andere gekleurde signalen.
 • Speciaal Ontworpen Brillen: Er zijn brillen ontwikkeld, zoals EnChroma, die de kleurperceptie van kleurenblinde mensen verbeteren, waardoor ze kleuren beter kunnen onderscheiden.

 

Conclusie

Hoewel kleurenblindheid een uitdaging kan vormen bij het interpreteren van kleuren, hebben ontwerpers van verkeerslichten rekening gehouden met deze beperking. Door gebruik te maken van de positie van de lichten, lichtintensiteit en aanvullende symbolen, kunnen kleurenblinde mensen verkeerslichten over het algemeen correct interpreteren. Innovaties in technologie blijven ook bijdragen aan verbeterde oplossingen voor kleurenblindheid in het verkeer.

Met deze maatregelen kunnen kleurenblinde mensen veilig deelnemen aan het verkeer, wat bijdraagt aan de algehele verkeersveiligheid voor iedereen.

Vraag meer informatie aan je opticien/optometrist of je oogarts

 

Lees verder ook: