Zicht

Kleurenblindheid of Daltonisme bij meer dan 8% mannen

Meer bij mannen

Meer dan 8% van de mannen hebben een matige tot ernstige kleurenblindheid. Bij vrouwen is dat slechts bij 0,4%. Reden daarvan is dat de afwijking voorkomt op het X-chromosoom waarvan mannen er maar één hebben en vrouwen 2. Bij vrouwen moet de afwijking dus al op de beide X-chromosomen voorvallen om kleurenblind te zijn.

Kleurenblindheid wordt ook wel Daltonisme genoemd naar de eerste wetenschapper John Dalton die er in 1794 een werk over schreef omdat hij gemerkt had zelf kleurenblind te zijn.

Geheel of gedeeltelijke kleurenblindheid

Eigenlijk hebben de meesten een gedeeltelijke kleurenblindheid of kleurenzwakte waarbij ze kleuren niet goed kunnen onderscheiden, echte kleurenblindheid komt minder voor. Kleurenblindheid komt voor wanneer één of meerdere van de drie typen kegeltjes,

samen met de staafjes de “lichtsensoren” van het netvlies, niet goed of helemaal niet functioneren. Meestal is dat een erfelijke aandoening, maar heel uitzonderlijk kan dat ook door vergiftiging dmv geneesmiddelen veroorzaakt zijn.

Soorten en hoe te testen

De meest voorkomende soort is rood-groen kleurenblindheid waardoor onderscheid tussen rood en groen moeilijk is, meestal omdat men groen niet kan onderscheiden. Dit kan getest worden met de Ishiharatest die we nog kennen van de schoolonderzoeken. Een afbeelding bestaande uit verschillende bolletjes verbergt een afbeelding van een letter of cijfer dat je niet kan zien wanneer je kleurenblind bent. Daarnaast bestaan ook nog de minder gebruikte SPP test waarmee enkel rood-groen getest wordt. De minst bekende TCU test werkt dan weer met concentrische cirkels in verschillende kleuren.

Sociaal en professioneel functioneren met kleurenblindheid?

Met een uitgesproken kleurenblindheid is het niet makkelijk om verkeerslichten te onderscheiden. Vandaar dat die kleuren de voorbije jaren zowel in het verkeer als bij treinsignalen werden aangepast naar iets meer violet(rood) en blauw(groen). Kleurenblinden letten natuurlijk ook meer op de plaats van het licht, waarbij rood altijd vanboven staat en groen onderaan met oranje in het midden. Ook voor elektriciëns werden aanpassingen gedaan omwille van kleurenblindheid. Rood en groen worden meer vervangen door bruin en blauw en de aarding heeft als enige een tweekleurig (geel-groen) patroon gekregen zodat die ook makkelijk te herkennen is.

Toch worden in sommige beroepen kleurenblinden niet toegelaten. Beroepsmilitairen, politieagenten, piloten en treinbestuurders kunnen maar beter geen kleurenblindheid hebben.

Twijfel je aan je zicht na het lezen van deze blog?
Maak dan best een afspraak bij je oogarts of vraag info bij je opticien.