Health

Timothy Castagne loopt oogkasbreuk op bij Rode Duivels.

Timothy Castagne loopt oogkasbreuk op bij Rode Duivels.

Wat is een oogkasbreuk of Orbitafractuur en wat moet er aan gebeuren?

(foto van HLN)

 

Tijdens de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Rusland voor het EK2020 brak Timothy Castagne zijn oogkas bij een botsing met een tegenspeler. Hij moest het veld verlaten en heeft later ook de groep verlaten na de terugreis naar België. Wat is het gevaar van een dergelijke breuk?

Het was even schrikken toen Timothy Castagne en zijn tegenspeler Kuzyaev bleven liggen na een heftig duel waarin ze met de hoofden tegen mekaar botsten. De scheidsrechter zag onmiddellijk de ernst in en riep om verzorging. Het verdikt was zwaar. Beiden verlieten het veld en bij Timothy Castagne werd later een meervoudige breuk in de oogkas vastgesteld. Niet zijn eerste keer blijkbaar maar deze keer wel heel ernstig. We zochten even uit wat het gevaar is van zo’n breuk.

 

De oogkas (of orbits)

is een soort holte in de schedel waarin de ogen zitten en die daardoor beschermen. Het is een structuur van verschillende beenderen. Niet elk stuk been is even stevig en het is meestal de boden van de oogkas die het vaakst breekt.

Een breuk van die oogkas of Orbitafractuur

is meestal een gevolg van een ongeval waarbij men een slag in het gezicht krijgt. Dat kan zoals in dit geval een botsing zijn bij het sporten, maar ook bij een ongeval en spijtig genoeg ook bij vuistslagen zien we dit voorkomen.

 

Gevolgen:

Door een breuk van de oogkas kan je verschillende klachten hebben zoals:

  • dubbelzicht of scheelzien
  • gezichtsverlies of wazig zicht
  • verplaatsen van het oog, dieper wegzakken of juist uitpuilen
  • Bloedingen 
  • pijnlijke of juist gevoelloze zones rond het oog
  • vervormde oogkas
  • zwelling van weefsel rond het oog

 

Diagnose:

Arsten stellen de breuk meestal vast door middel van Röntgen- of CT-scan en met behulp van enkele tests. Meestal wordt niets gedaan aan de breuk als alles mooi op zijn plaats zit en zo terug aan mekaar kan groeien.

Bij ernstigere meer gecompliceerde breuken wordt wel ingegrepen. Dat is meestal omwille van:

  • inklemming van belangrijk weefsel tussen de breuk
  • blijvende verhoogde druk in de oogkas
  • combinatie met andere aangezichtsbeschadiging 

Deze operaties vallen onder kaakchirurgie en het gaat dan meestal om het verstevigen of zelfs reconstrueren van de oogkas met een implantaat.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, zoek dan hier via belgoptic je dichtstbijzijnde oogarts of opticien.

 

Lees verder ook nog: