Health

Fotofobie of lichtgevoeligheid

Fotofobie of lichtgevoeligheid

Het maakt niet uit of het gaat om zonlicht, tl-licht, led- of spaar- of zelfs gloeilampen: bij fotofobie kan de patiënt geen licht in het oog verdragen, niet direct, maar ook niet gereflecteerd licht. Het licht kan zelfs als zeer pijnlijk worden ervaren. In deze blog bespreken we de onderliggende oorzaken en mogelijke behandelingen. 

 

Wat is fotofobie of lichtgevoeligheid?

Fotofobie is geen oogziekte, maar een symptoom van een onderliggende oorzaak. En die kan zowel mild als ernstig van aard zijn. Wie aan fotofobie lijdt, voelt een groot ongemak in een verlichte ruimte.

Zo kan je de noodzaak voelen om de ogen te sluiten of zelfs scheel te kijken. Ook ervaar je mogelijk een brandend gevoel en kunnen je ogen overmatig gaan tranen. Let wel op: de mate van ongemak is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

 

Mogelijke oorzaken van fotofobie

 

Oogaandoeningen

Fotofobie komt voor als symptoom bij oogaandoeningen maar ook als gevolg van verwondingen aan het oog. 

  • Cornea-abrasie
  • Droge ogen
  • Blefarospasme
  • Chalazion
  • Glaucoom
  • Netvliesloslating

Maar ook bij ooginfecties komt fotofobie voor, bijvoorbeeld:

  • Conjunctivitis
  • Scleritis
  • Uveïtis
  • Iritis
  • Keratitis

Verder is het mogelijk dat de lichtgevoeligheid optreedt door de inname van bepaalde medicatie of oogdruppels. Of tijdens het genezingsproces na een oogoperatie en het langdurig dragen van slechte contactlenzen.  

 

Hersenaandoeningen

Mensen die lijden aan bepaalde hersenaandoeningen zijn mogelijk gevoeliger voor licht. Enkele voorbeelden van deze aandoeningen zijn:

  • Encefalitis of hersenontsteking 
  • Meningitis of hersenvliesontsteking
  • Subarachnoïdale bloeding

 

Andere aandoeningen

De reeks aandoeningen die gepaard gaan met fotofobie is haast eindeloos. Zo kan er lichtgevoeligheid optreden bij kwikvergiftiging, hondsdolheid of botulisme.

Ook bij Albinisme komt vaak fotofobie voor en zelfs bij Migraine.

 

Behandelingen voor fotofobie

Oorzaak wegnemen:

Fotofobie is een symptoom van een onderliggende oorzaak. Als deze oorzaak wordt behandeld, verdwijnt vaak ook de lichtgevoeligheid. 

Medicatie aanpassen of stoppen:

Ook is het mogelijk dat de patiënt moet stoppen met behaalde medicatie of andere medicijnen hoort in te nemen. Let wel op: neem geen beslissingen zonder het advies van een arts. 

Zonnebril of filter: 

Een zonnebril of een bril met de juiste filter kan het ongemak verzachten. Hoe meer licht gefilterd wordt hoe minder de irritatie, maar je wil nog wel iets zien natuurlijk. Je opticien/optometrist heeft een heel assortiment aan mogelijkheden die je kan uitproberen. Iedereen ervaart dit anders maar meestal helpen de echte kwaliteitsglazen hier het best. Een polariserend glas helpt alvast om het reflecterende licht te filteren van water, spiegelende oppervlakken, sneeuw enz.

 

Vind een oogarts in je buurt

Ben je gevoeliger voor licht? Ervaar je misschien wel pijn in een verlichte ruimte? Ga dan langs bij een oogarts. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving. 

Vind een opticien in je buurt

Ga je op zoek naar een goede zonnebril om je ogen te beschermen, vind dan hier je dichtstbijzijnde opticiens. Geef je postcode of gemeente in en je krijgt een mooi aanbod in je regio. 

 

Lees verder zeker ook: