Brillen

Terugbetaling bril mogelijk?

Een bril is soms een flinke hap uit je budget. Toch maak je mogelijk kans op een gedeeltelijke terugbetaling van je bril door je ziekenfonds of het Riziv. Dat is uiteraard afhankelijk van allerlei factoren. Op deze pagina geven we jou meer informatie.  

Terugbetaling bril ziekenfonds

Bij sommige ziekenfondsen dekt je ziekteverzekering gedeeltelijk de aankoopkost van een nieuwe bril. De hoogte van de terugbetalingstarieven is afhankelijk van je ziekenfonds.

Daarbovenop werken ziekenfondsen soms samen met bepaalde opticiens, zodat je geniet van een korting op de aankoop van een nieuwe bril.

Als je de glazen aankoopt bij een niet-erkende opticien ligt de tegemoetkoming wellicht lager. Niet-erkende opticiens hebben het akkoord artsen-ziekenfonds niet ondertekend. Je informeert dus best bij je ziekenfonds welke opticiens in je buurt in aanmerking komen.

Terugbetaling bril Riziv

Sinds 2008 zijn alle Belgische verzekerden verzekerd voor de ‘kleine risico’s’ en de ‘grote risico’s’ in de verplichte ziekteverzekering. Onder kleine risico’s worden ook brilglazen vanaf een bepaalde sterkte verrekend.

Of je al dan niet recht hebt op een extra vergoeding door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv), hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan je leeftijd en de benodigde brilglazen.

Brilglazen

Het is belangrijk om een oogtest te laten uitvoeren door een oogarts. Ook moet hij de glazen voorschrijven. Enkel dan heb je mogelijk recht op een extra vergoeding door het Riziv.

De afwijking voor volwassenen moet minstens -8,25 of +8,25 dioptrie bedragen. Bij glazen met meervoudig zicht moet het gedeelte voor verzicht deze afwijking hebben.

Leeftijd

Jongeren onder de 18 jaar

Minderjarigen met een afwijking onder -8,25 of +8,25 dioptrie kunnen steeds rekenen op een compensatie bij de eerste aankoop van brilglazen.

Wat het brilmontuur betreft, hebben ze recht op een terugbetaling van 28 euro door de het Riziv. Deze compensatie kan twee keer worden aangevraagd.

Ouderen boven de 65 jaar

Een tegemoetkoming is mogelijk bij glazen met meervoudig zicht als de afwijking van de ogen minstens -4,25 of +4,25 dioptrie bedraagt

Vind een oogarts of opticien in je buurt

Ben je van plan een (nieuwe) bril aan te kopen? Raadpleeg steeds een oogarts of opticien. Hij geeft je graag professioneel advies.

Ook meet hij je gezichtssterkte, zodat je niet met een verkeerde correctie naar huis gaat. Bovendien kan hij je brilglazen voorschrijven, zodat je mogelijk recht hebt op een terugbetaling door het Riziv.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts of opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle opticiens in je nabije omgeving.