Brillen

Bril schoonmaken? Lees onze tips

‘Bezint eer ge begint’. Als je een bril reinigt op een niet-verantwoorde manier, breng je mogelijk schade toe aan de brilglazen. Denk maar aan permanente krassen. In deze blog geven we enkele tips om het risico op beschadigingen bij het schoonmaken te beperken.

Brilglazen schoonmaken

Je houdt je bril het best onder een stroompje van lauw water. Om vetresten te verwijderen, kan je een speciale brilspray of eventueel een zachte zeep gebruiken. Al moet je wel oppassen met afwasproducten op basis van citrusextracten, want zij werken mogelijk in op de brilglazen.

Vergeet zeker niet ook je montuur te reinigen. Die bevat misschien stofdeeltjes die op je brilglazen kunnen terechtkomen.

Brilglazen drogen

Keukenrol of papieren zakdoekjes zijn volledig uit den boze. Zij bevatten vezels die krassen kunnen veroorzaken op je brilglazen. Je droogt de brilglazen dus best af met reinigingsdoekjes die specifiek ontwikkeld zijn voor brilglazen.

Zorg er trouwens voor dat de stoffen reinigingsdoekjes niet gewassen zijn zonder wasverzachter, anders laat je mogelijk een wazige film achter op de brilglazen.

Bril opbergen

Een robuuste, harde brillenkoker is uiterst geschikt om je bril in op te bergen. De allerbelangrijkste regel: leg je bril nooit op de brilglazen. En vermijd blootstelling aan hitte, want die kan zorgen voor vervorming van het montuur of je brilglazen.

Pas ook op met chemische producten zoals parfum, sprays en bepaalde schoonmaakmiddelen. Je brilglazen zijn er immers erg gevoelig voor. Ook haarlak kan vervelende vlekjes achterlaten, die moeilijk te verwijderen zijn.

Reinigingsdoekjes

We raden het gebruik van alcoholdoekjes af. Zulke doekjes bevatten mogelijk vezels, die kunnen leiden tot permanente krasjes op je brilglazen. Bovendien kan door de alcohol de ontspiegelings- of kraswerende laag loskomen. Vermijd – zoals eerder beschreven – al zeker het gebruik van papieren doekjes.

Vind een opticien in je buurt

Hebben jouw brilglazen toch beschadigingen opgelopen? Raadpleeg steeds een opticien. Hij geeft je graag professioneel advies.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle opticiens in je buurt.

 

Lees verder ook: