Ogen

Traanogen bij ui snijden? Daarom!

Het volgende is jou wellicht niet vreemd: je bent aan het koken, snijdt een ui in twee en de tranen vloeien al snel rijkelijk over je gezicht. Wees gerust, je bent geen huilebalk. Wenen bij het snijden van uien is immers een normale lichamelijke reactie. Lees er in deze blog alles over.

Waarom huilen bij het snijden van uien?

Als je in een ui snijdt, breek je de celstructuur en daardoor komen er gassen vrij. Die gassen zijn de boosdoener voor de tranen in je ogen. Ze gaan namelijk zwavelzuurverbindingen aan met vocht. En ja, natuurlijk zit er vocht in je ogen.

Vanaf het moment dat de gassen je ogen bereiken, geraken de zenuwuiteinden geprikkeld door de zwavelzuurverbinding met het vocht. Als reactie beginnen je ogen te tranen. Door de overvloed aan vocht ontstaan er bijgevolg net nóg meer zwavelzuurverbindingen. En ja, zo ben je in een vicieuze cirkel beland.  

Tips om uien te snijden

Onder water

Hoe je die cirkel doorbreekt? Of beter: voorkomt? Je kan enkele trucjes uitproberen. Zo kan je de ui onder water snijden. Hou hem bijvoorbeeld onder een lopende kraan. Daardoor vinden de zwavelzuurverbindingen direct bij de ui plaats. En dus niet meer in je ogen.

Kaars, ventilator of veiligheidsbril

Een andere manier om te vermijden dat het gas je ogen bereikt, is naast de ui een kaars te branden. Het vlammetje van de kaars neemt mogelijk het gas van de ui op. Ook kan je een ventilatortje gebruiken om het gas weg te blazen. Of je kan een afgesloten veiligheidsbril opzetten.

Grof snijden of in vriezer leggen

Vind je bovenstaande maatregelen een beetje overdreven? Probeer dan de ui in zo groot mogelijke stukken te snijden. Hoe minder je snijdt, hoe minder cellen je breekt en hoe minder gas er dus vrijkomt.

Verder kan je de ui een kwartiertje in de vriezer leggen alvorens te snijden. De gassen komen zo mogelijk minder snel vrij, waardoor ze je ogen moeilijker bereiken.

Probeer niet te wrijven

Hoe hard je ogen ook tranen of jeuken: je mag nooit met je handen in je ogen wrijven. Het uiensap kleeft door het snijden namelijk op je handen. Als het sap zich vermengt met je oogvocht, vererger je het probleem alleen maar. Ook komen er zo bacteriën in je ogen terecht.

Vind een oogarts in je buurt

Blijven je ogen geïrriteerd? En vermoed je dat je een oogaandoening hebt? Zoek dan zo spoedig mogelijk een oogarts op. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt.

Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.