Ogen

Ooglaseren: is laserbehandeling van ogen veilig?

Heb je interesse in een laserbehandeling van je ogen? Maar ben je niet zeker of ooglaseren wel veilig is? In deze blog kom je alles te weten over de verschillende laserbehandelingen, de mogelijke complicaties en wie er in aanmerking komt.

Is een laserbehandeling pijnlijk?

Ooglaseren is een doeltreffende techniek om slechtziendheid te verhelpen. Toch staan vele mensen afkerig tegenover een laserbehandeling van de ogen. Onterecht, want je voelt zelden pijn of irritatie tijdens de behandeling.

Voor aanvang van de ingreep gebruikt de oogarts immers verdovende oogdruppels. Bovendien zijn de meeste ingrepen poliklinisch, waardoor je meestal niet hoeft opgenomen te worden in een ziekenhuis. Een laserbehandeling duurt gemiddeld een kwartiertje.

Welke soorten laserbehandelingen zijn er?

Ooglaseren bestaat al sinds de jaren ’80 en kende sindsdien een sterke evolutie. Omdat iedere oogafwijking anders is, zijn er sindsdien verschillende laserbehandelingen ontwikkeld en geperfectioneerd.

Zo bekijkt de oogarts eerst wat de oorzaak van de slechtziendheid is en waar de afwijking in het oog zich precies bevindt. Op basis van dat onderzoek kiest hij de meest gepaste techniek voor je ogen.

De bekendste lasermethoden zijn:

  • PRK-Lasek
  • LASIK
  • IntraLase Lasik
  • Wavefront
  • Zyoptix

Zijn er risico’s verbonden aan ooglaseren?

Een laserbehandeling blijft een ingreep en gaat dus altijd gepaard met mogelijke complicaties. De laserbehandeling richt zich echter op de buitenkant van je ogen, waardoor de eventuele gevolgen minimaal zijn. Ook beperken een grondig vooronderzoek en geperfectioneerde apparatuur de kans op complicaties.

Mogelijke negatieve gevolgen van een laseringreep zijn droge ogen en nachtblindheid. Sommige patiënten ervaren geen verbetering van het zicht, maar net een vermindering. Deze medische implicaties zijn echter zeldzaam. En mogelijk zelfs van voorbijgaande aard.

Kan iedereen een laserbehandeling laten uitvoeren?

Meestal is ooglaseren geschikt voor personen ouder dan 18 jaar en met oogsterktes tot min zes. Ook moet je oogsterkte al twee jaar stabiel zijn. Gebruik je bepaalde medicijnen? Wees dan eerlijk tegenover je oogarts. Medicatie kan namelijk soms de resultaten van de laserbehandeling beïnvloeden.

Verder krijgen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven meestal een negatief advies. Bijwerkingen komen eveneens vaker voor bij personen met een grotere pupilomtrek.

Heb je nooit meer een bril of lenzen nodig?

De resultaten van ooglaseren zijn over het algemeen uitstekend, waardoor je probleemloos door het leven kan gaan zonder bril of contactlenzen. Een laserbehandeling corrigeert immers vertesterkte volledig.

Hou er wel rekening mee dat een laserbehandeling het verouderingsproces van je ogen niet stopt. Na een bepaalde tijd kan je zicht dus weer afnemen, voornamelijk na je 45ste levensjaar. In dat geval kan je de behandeling herhalen. Of kan je een leesbril dragen.

Vind een oogarts of opticien in je buurt

Ben je van plan je ogen te laten laseren? Onderneem dan geen stappen zonder professioneel advies van een oogarts. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.