Ogen

Amper 1 op 3 Belgen ziet perfect (zelfs met bril of contactlenzen)!

Amper 1 op de 3 Belgen ziet perfect (zelfs met bril of lenzen)

 

‘Week van het Zien’ (3 tot 10 oktober) roept op om vrijblijvend ogen te laten testen

 

Onscherp zicht, vermoeide en pijnlijke ogen… Hoewel steeds meer Belgen regelmatig klagen over hun gezichtsvermogen, zetten we nog te weinig de stap naar de opticien of optometrist voor advies. Zonde, want onze moderne levensstijl met veel beeldschermuren vergroot sterk het risico op minder goed zien. Daarom nodigt de ‘Week van het Zien’, van 3 tot 10 oktober, iedereen uit om vrijblijvend zijn zicht te laten checken met een oogmeting.

Minder dan 1 op de 3 ziet perfect

 

De cijfers liegen er niet om: ruim 4 op de 10 Belgen zien onscherp of hebben last van pijnlijke, branderige, gevoelige of rode ogen. Ook ging de helft van de Belgen de voorbije vijf jaar niet op controle bij een opticien of optometrist. Dat blijkt uit een analyse van A.P.O.O.B., de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België.

Vlaams voorzitter Serge Bruninx, zelf ook opticien-optometrist: “Uit de vorige edities blijkt dat een kwart van alle geteste personen werd doorverwezen naar een oogarts. Ook kreeg bijna de helft het advies om de sterkte van zijn brillenglazen of contactlenzen na te kijken. Slechts 30% had een perfect zicht, al dan niet met bril of contactlenzen.”

16e Week van het Zien

Smartphone, tablet, tv, laptop of vaste computer… werk én leven spelen zich vandaag heel wat uren af achter een beeldscherm. En dat ‘blauwe ledlicht’ heeft een impact op ons zicht. Serge Bruninx: “Klopt, het moderne leven met veel beeldschermtijd stimuleert onze ogen om bijziend te worden. In feite groeit je oogbol langer dan normaal, waardoor je zicht wordt aangetast en op termijn ook de gezondheid van je ogen achteruit kan gaan. Zonde, want voorkomen is beter dan genezen. Precies daarom wil de ‘Week van het Zien’ Belgen bewustmaken van het belang van een regelmatige oogcontrole. Zo blijf je klachten en problemen voor.”

Geen overbodige luxe, want een op de twee patiënten met verlies van gezichtsvermogen kan vermeden of perfect behandeld worden bij vroegtijdige diagnose. “Mensen beseffen vaak pas bij een oogmeting hoe zeer hun ogen verslechterd zijn. Als ze dan eindelijk een bril of contactlenzen krijgen, zien ze niet alleen scherper maar voelen ze zich ook beter – bijvoorbeeld meer zelfzeker autorijden of geen hoofdpijn meer op het werk. Daarom raden we aan om regelmatig je gezichtsvermogen te laten nakijken, ook al heb je niet meteen oogproblemen. Wie ouder is dan 40 jaar, laat best ook even de oogdruk controleren.”

 

Tijdens de Week van het Zien, van 3 tot 10 oktober, kan je bij 1 van de 150 deelnemende opticiens en optometristen terecht voor een vrijblijvende oogmeting. 

Check de website www.weekvanhetzien.be voor adressen in jouw buurt. 

Belangrijk: ga zo uitgerust mogelijk naar de oogmeting en drink goed, want droge ogen (o.m. door vermoeidheid en een tekort aan vocht) kunnen de oogmeting beïnvloeden.

Teksten van APOOB-Week van het zien

Lees verder ook nog: