Health

Wat je beter niet kunt doen om je ogen gezond te houden: 5 dingen die slecht zijn voor je ogen

Wat je beter niet kunt doen om je ogen gezond te houden: 5 dingen die slecht zijn voor je ogen

 

We weten allemaal dat we goed voor onze ogen moeten zorgen, maar wat zijn eigenlijk de dingen die we beter niet kunnen doen als we onze ogen zo gezond mogelijk willen houden? In deze blogpost zetten we vijf dingen op een rijtje die je beter kunt vermijden.

 

 

Onze ogen zijn een van onze meest belangrijke zintuigen, en daarom willen we er natuurlijk alles aan doen om ze zo gezond mogelijk te houden. Dat betekent niet alleen regelmatig een bezoek brengen aan de opticien, maar ook goed opletten wat we doen en laten wat betreft ons zicht. 

 

In deze blogpost zetten we daarom vijf dingen op een rijtje die slecht zijn voor je ogen, en waarvan je zeer waarschijnlijk niet wist dat ze zo'n negatieve invloed kunnen hebben.

 

  1. Te weinig slapen: Wanneer we niet genoeg slaap krijgen, heeft dat niet alleen invloed op ons energieniveau, maar ook op onze ogen. Tijdens het slapen rusten onze ogen uit en herstellen ze van alle dagelijkse stress en werkzaamheden. Wanneer we te weinig slapen, hebben onze ogen te weinig tijd om te herstellen, wat leidt tot vermoeide, rode en soms zelfs geïrriteerde ogen.
  2. Roken: Het zal je vast niet verbazen dat roken ontzettend slecht is voor onze gezondheid, maar wist je dat het ook een negatieve invloed heeft op onze ogen? Roken kan leiden tot de ontwikkeling van staar, glaucoom en zelfs blindheid.
  3. Te veel schermtijd: In deze moderne tijd brengen we steeds meer tijd door achter onze schermen. Of het nu gaat om een computer, laptop, tablet of smartphone, al die schermen geven blauw licht af en daar kunnen onze ogen slecht tegen. Te veel blootstelling kan leiden tot digitale oogvermoeidheid, wat zich uit in hoofdpijn, wazig zicht en geïrriteerde ogen.
  4. Verkeerd gebruik van lenzen: Contactlenzen zijn een handig hulpmiddel om beter te kunnen zien, maar het is wel heel belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken. Wie zijn lenzen niet goed behandelt of verzorgt, loopt het risico op een ooginfectie.
  5. Slechte voeding: Onze ogen hebben de juiste voedingstoffen nodig om gezond te blijven. Hierbij kun je denken aan vitamine A, C en E, maar ook aan zink en omega-3 vetzuren. Wanneer we deze voedingstoffen niet voldoende binnenkrijgen, kan dat leiden tot problemen met ons zicht.

 

Voor meer informatie over hoe je je ogen gezond kunt houden, kun je altijd terecht bij je favoriete opticien. Zij kunnen je niet alleen adviseren over de juiste bril of lenzen, maar ook over wat je zelf kunt doen om je ogen zo gezond mogelijk te houden. Bij twijfel over de gezondheid van je ogen zal je opticien-optometrist doorverwijzen naar een oogarts.

Lees verder ook: