Contactlenzen

Hygiene bij contactlensdragen nu belangrijker dan ooit!

Hygiene bij contactlensdragen nu belangrijker dan ooit!

 

Elke contactlensdrager kent het wel, dat riedeltje van de contactlensspecialist over hoe je je lenzen moet onderhouden. Welke contactlensvloeistof je moet gebruiken en dat je je zeker aan de voorschriften moet houden. Geef maar toe… je weet het niet meer helemaal en je doet het nog wel “een beetje” goed. Bevraging leert dat slechts heel weinig contactlensdragers dit 100% juist doen.

 

Daarom zetten we hieronder toch nog wat tips op een rijtje voor contactlensdragers:

 

 1. HANDEN WASSEN!!! Voor je je lenzen aanraakt, zowel bij het inzetten als uithalen, telkens je handen grondig wassen en afspoelen. We raden aan zo natuurlijk mogelijke zeep te gebruiken en (vooral bij het inzetten) alcoholgel te vermijden. Veel gebruikers ervaren een vermindering van comfort bij het inzetten na het gebruik van alcoholgels. Waarschijnlijk heeft de alcohol een invloed op dat comfort.
 2. Reinigingsprotocol van fabrikant en/of contactlensspecialist strikt volgen! Elke fabrikant heeft een bijsluiter verplicht bij de vloeistof. Deze bevat een aanbeveling over het gebruik ervan. Indien je contactlensspecialist daar advies aan toevoegt volg je best dat advies!
 3. Gebruik nooit contactlenzen en/of vloeistoffen langer dan toegelaten. Elke vloeistof heeft een vervaldatum én een maximale termijn van gebruik nà opening. Contactlenzen hebben een vervaldatum maar die is meestal behoorlijk ruim.
 4. Vervang het lenspotje (lensetui) minstens elke twee maanden. De meeste contactlensvloeistoffen zijn afgemeten voor een maximale gebruikstijd van twee maanden, meestal zijn ze zelfs sneller op. Bij elke fles hoort een lenspotje. Dat potje gooi je weg samen met de lege fles. Sommige vloeistoffen hebben een specifiek potje met een steentje in voor neutralisatie. Dit noemen we een peroxide systeem. Dit steentje is volledig opgebruikt na gebruik van de bijhorende fles en moet dus ook samen met de fles worden weggegooid. 
 5. Sluit je fles zo snel mogelijk terug af! Dopje er op zo snel je kan!
 6. Raak de top van de fles (opening) NOOIT aan!!! 
 7. Giet contactlensvloeistoffen NOOIT over in een andere fles. Hoe schoon je ook denkt dat de andere fles is en hoe hygiënisch je ook denkt de omstandigheden te kunnen verzekeren… dit is zeer gevaarlijk voor besmetting.
 8. Controleer zelf je contactlenzen. Neem ze telkens op een vingertop en inspecteer ze op scheuren en vuiltjes. Kijk ook even of ze niet binnenstebuiten gekeerd is.
 9. Controleer zelf je ogen. Zie je nog goed en ziet het er nog goed uit? Als je zicht verandert of als je ogen er minder goed uitzien kan je best je contactlensspecialist contacteren.
 10. Draag nooit je contactlenzen of neem ze onmiddellijk uit bij twijfel. Lenzen mogen niet irriteren en zeker nooit pijn doen. Bij ziekte altijd contactlenzen uitnemen en best weggooien.
 11. Ga minstens één keer per jaar naar een contactlensspecialist.
 12. Ga terug naar start!

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog, contacteer hier je favoriete of dichtstbijzijnde opticien of oogarts.

 

Lees verder ook nog: