Brillenglazen

Bril Dragen in de Herfst: Ongemakken en Oplossingen

Bril Dragen in de Herfst: Ongemakken en Oplossingen

De herfst is een prachtig seizoen, met zijn kleurrijke bladeren, frisse lucht en gezellige sfeer. Voor brildragers kan de herfst echter ook enkele uitdagingen met zich meebrengen. Van beslagen glazen tot de reflectie van de zon op natte oppervlakken, hier bespreken we enkele veelvoorkomende ongemakken en geven we tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

 1. Beslagen Glazen: Een van de meest voorkomende problemen voor brildragers in de herfst is het beslaan van de glazen. Dit gebeurt vaak wanneer de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groot zijn. Hier zijn enkele oplossingen:
  • Anti-condens spray: Deze sprays zijn speciaal ontworpen om het beslaan van brillenglazen te voorkomen. Ze creëren een dunne laag die het condensatieproces vertraagt.
  • Aanpassen aan temperatuurverschillen: Stap bij het betreden van een warme ruimte even opzij en laat je bril wennen aan de temperatuur. Dit helpt condensatie te voorkomen.
  • Goed passende bril: Zorg ervoor dat je bril goed past en niet te dicht op je gezicht zit, om luchtcirculatie te bevorderen.
 2. Schittering van Natte Oppervlakken en lichten van tegenliggers: Herfstregens zorgen vaak voor natte wegen en trottoirs, wat kan leiden tot vervelende schitteringen op je brillenglazen. Hier zijn enkele oplossingen:
  • Slecht-weer-coating: Vraag bij je opticien naar speciale coatings op glazen die meer contrast geven en minder schittering van lichten van tegenliggers. Vooral LED en XENON zijn heel vervelend.
  • Anti-reflectiecoating: Overweeg een anti-reflectiecoating op je glazen. Dit vermindert schittering en verbetert je zicht, vooral bij weinig licht.
  • Polariserende brillen: Als je vaak last hebt van schittering, kun je overwegen om een polariserende zonnebril op sterkte te dragen. Deze brillen verminderen schittering aanzienlijk.
  • Draag een pet of hoed: Het dragen van een pet of hoed kan helpen om de directe zonnestralen te blokkeren en schittering te verminderen.
 3. Regendruppels en Vingerafdrukken: De herfst brengt regen met zich mee, en deze regendruppels kunnen je bril bevuilen en je zicht belemmeren. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:
  • Microvezel doekje: Draag altijd een microvezel doekje bij je om je glazen schoon te maken. Dit verwijdert regendruppels en vingerafdrukken effectief.
  • Waterafstotende coating: Overweeg een waterafstotende coating voor je brillenglazen. Dit helpt om regendruppels snel van je glazen te laten afglijden.
 4. Verlies van je Bril: Het dragen van een bril in de herfst kan risico's met zich meebrengen, zoals het per ongeluk verliezen van je bril in een stapel bladeren of in een plas. Hier zijn enkele manieren om dit te voorkomen:
  • Gebruik een brillenkoord: Bevestig een brillenkoord aan je bril en draag het om je nek. Op die manier zal je bril niet snel zoekraken.
  • Opbergetui: Bewaar je bril in een stevig opbergetui wanneer je hem niet draagt, om te voorkomen dat hij beschadigd raakt of verloren gaat.

De herfst is een prachtig seizoen, en met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen kun je als brildrager optimaal genieten van de kleurrijke dagen. Of het nu gaat om het voorkomen van beslagen glazen, het verminderen van schittering of het schoonhouden van je bril, er zijn tal van oplossingen om de ongemakken van het herfstseizoen te overwinnen. Blijf genieten van de prachtige herfstlandschappen met een helder en comfortabel zicht!