Zicht

Kan ik mijn zicht oefenen/verbeteren? (Visuele training)

Kan ik mijn zicht oefenen/verbeteren? (Visuele training)

Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar natuurlijk is het niet zo simpel, anders droeg natuurlijk bijna niemand een bril of lenzen. In realiteit kan je een afwijking niet volledig wegwerken, maar je kan je ogen -net zoals je in de rest van je lichaam- oefenen en sterker maken.

Je ogen naar de fitness sturen, hoe dat je dat dan eigenlijk?

De techniek noemen we visuele training en is in de laatste 50 jaar erg in opmars. We gaan echter niet de oogspieren trainen, eigenlijk leren we onze ogen beter hun taak te doen door te focussen op verschillende visuele vaardigheden zoals scherpstelling, oogbeweging en oogsamenwerking. Deze oefeningen kunnen door iedereen gedaan worden onafhankelijk van leeftijd en of je nu een bril nodig hebt of niet.

Daarenboven kan er ook aandacht gegeven worden aan de visuele waarneming, dus het trainen van je hersenen die de input van je ogen verwerken. Dan verbeteren we zaken zoals je visueel geheugen, visuele analyse, visuele aandacht,... teveel om op te noemen en steeds afhankelijk van persoon tot persoon. Er is geen algemeen traject, een professional zal geval per geval bekijken waar erop gewerkt moet worden en zo een programma samenstellen. Dit bestaat meestal uit regelmatige sessies onder begeleiding van een professional, aanvullend met oefeningen van tien tot vijftien minuten die dagelijks individueel thuis gedaan kunnen worden.

De begeleide sessies zijn van belang omdat vaak speciaal hiertoe ontworpen machines nodig zijn, vaak met het doel om beide ogen soepel te laten werken en ze te trainen om heel precies kleine oogbewegingen correcter te laten uitvoeren. Maar hoewel er een duidelijke wetenschap achter de trainingen zit is een hoogtechnologische aanpak nodig.

Enkele basistechnieken:

  • volgen: een bewegend voorwerp zoals een tennisbal volgen

  • fixatie: snel en juist van een voorwerp naar een ander springen zoals bij het lezen

  • concentratie: met gemak en zonder afleiding ergens naar kijken

  • visualisatie: in je gedachten een beeld zien of nieuwe beelden vormen