Zicht

Smartphone of tablet voor kind? Let op voor bijziendheid

Vandaag zijn er meer bijziende kinderen en jongeren dan vroeger. En daar spelen de smartphone en tablet een grote rol in. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lang van dichtbij kijken het risico op bijziendheid sterk verhoogt. Lees er hier meer over.

Wat is bijziendheid?

Bijziende kinderen of jongeren zien voorwerpen in de verte wazig. Wat zich dichtbij bevindt, wordt daarentegen wél scherp waargenomen. Net daarom duurt het vaak een poosje vooraleer het probleem merkbaar is. De officiële naam voor bijziendheid is myopie.

Doorgaans kan het kind tot het 20ste levensjaar myopie ontwikkelen. Tijdens de tienerjaren kan de bijziendheid verslechteren, waarna de aandoening rond het 20ste levensjaar stagneert. Het grote probleem? De bijziendheid gaat nooit meer weg.

Waarom zijn een smartphone en tablet schadelijk?

Onderzoek toont aan dat kinderen van 10 tot 12 jaar gemiddeld zo’n 6 uur per dag zich focussen op een smartphone, tablet of ander beeldscherm. Tijdens de puberjaren wordt dat zelfs dagelijks zo’n 9 uur. 

Dat is problematisch, want als je ogen zich scherpstellen op één punt, worden de randen rondom het focusgebied wazig. Al na een half uur treedt er gewenning op en proberen de ogen de wazige randen scherp te maken. De ogen willen immers meer zien en passen hun vorm aan.

Bij kinderen zijn de ogen echter nog in volle groei, waardoor ze afwijkingen kunnen ontwikkelen. Zo nemen ze mogelijk een permanente ‘leesstand’ aan. Veraf zien gaat dan moeilijker.

Laat je kinderen vaak buitenspelen

Buitenspelen heeft heel wat voordelen. Enerzijds focussen kinderen zich buiten vaker op voorwerpen in de verte. Hun ogen blijven dus getraind. Dat biedt een mooi evenwicht voor de tijd op een smartphone of tablet.

Anderzijds maken kinderen onder invloed van het daglicht meer dopamine aan, wat het zicht ook ten goede komt. Hoe langer het kind zich buiten bevindt, hoe meer dopamine het aanmaakt.

Tips

  1. Een kind mag nooit langer dan twintig minuten onafgebroken naar een smartphone, tablet, computer of laptop kijken.
  2. Laat je kind niet van té dichtbij naar het toestel staren. Er moet minimaal een afstand van 40 centimeter van de ogen tot het scherm worden gerespecteerd.
  3. Tijdens het gebruik moet het kind af en toe naar een object in de verte kijken. En dat voor zo’n halve minuut lang.
  4. De ruimte moet voldoende verlicht zijn.
  5. Maak het kind duidelijk dat het vaak moet knipperen, want dat houdt de ogen vochtig.

Vind een oogarts in je buurt

Vermoed je dat je kind bijziend is? Ga dan langs bij een oogarts. Hij doet de nodige onderzoeken en geeft je gepast professioneel advies.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.