Tips

Geleidingsstroken voor blinden en slechtzienden verboden terrein voor deelsteps!

Geleidingsstroken voor blinden en slechtzienden verboden terrein voor parkeren van deelsteps!

 

belgoptic.be roept gebruikers van deelsteps op om rekening te houden met blinden en slechtzienden!

 

Het zit de burgemeesters van grootsteden als Brussel en Antwerpen hoog dat deelsteps gewoon overal worden achtergelaten tot ergernis van vele bewoners en toeristen. Veel klachten komen bij hen binnen en ze zien zich genoodzaakt om in te grijpen. Deze foto werd genomen op maandag 17 Juni 2019 in hartje Brussel en geeft aan hoe achteloos er wordt omgegaan met het achterlaten van die deelsteps.

 

Bij belgoptic.be vragen we daarom extra aandacht voor blinden en slechtzienden in deze materie. Achteloos achtergelaten steps op geleidingsstroken (artificiële geleiding) voor blinden en slechtzienden overal op de voetpaden in de steden zijn echt gevaarlijk voor hen. 

Je ziet de stroken niet overal in de stad. Ze worden enkel aangebracht waar nodig. Organisaties voor blinden en slechtzienden zijn eerder vragende partij om de volledige inrichting van openbaar domein af te stemmen op alle gebruikers. De artificiële geleidingsstroken zijn dus eerder een uitzondering. Maar als ze er liggen is daar vaak een heel goede reden voor. Blinden en slechtzienden maken daar gebruik van de stroken om makkelijker te wandelen en over te steken. Elk obstakel op die stroken kan zorgen voor heel gevaarlijke situaties. Blinden en slechtzienden kunnen struikelen over deze steps of ze lopen gevaar op het moment dat ze moeten uitwijken. 

 

Daarom is belgoptic.be vragende partij aan de steden om bij hun aanpassingen van de regels rond deelsteps ook rekening te houden met deze groep van gebruikers van hun openbaar domein. Belgoptic.be vraagt om geleidingsstroken voor blinden en slechtzienden mee op te nemen in de plaatsen waar deelsteps niet mogen worden achtergelaten.

 

We vragen iedereen om deze oproep te delen zodat ze op het juiste bureau terecht komt.