Ogen

Wereldwijde myopie-epidemie lijkt niet meer te stoppen!

Wereldwijde myopie-epidemie lijkt niet meer te stoppen!

 

Het is inderdaad ondertussen een feit, wereldwijd groeit het aantal myopen met enorme aantallen. Volgens sommige bronnen is het de snelst groeiende oogaandoening ter wereld. Ongeveer één op de drie personen in de lage landen zou myoop zijn en dat percentage is in stijgende lijn. Men verwacht dat tegen 2050 de helft van de wereldbevolking myoop zal zijn.

 

Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij het invallend licht niet meer op het netvlies scherp gesteld kan worden omdat het oog te lang is. Deze afwijking wordt opgelost met negatieve (min-)glazen of contactlenzen. Myopen kunnen meestal nog redelijk goed nabij zien, vandaar de term “bijziendheid”.

 

Meestal is myopie een erfelijk overgedragen afwijking door één of beide ouders. Af en toe komt het uiteraard ook voor dat géén van beide ouders myoop is. De laatste tijd echter zien we veel meer en zwaardere myopie voorkomen. De oorzaak hiervan zou toe te schrijven zijn aan te veel nabij kijken door kinderen. Algemeen wordt nu aangenomen dat kinderen meer kans maken om myopie te ontwikkelen wanneer ze veel gebruik maken van schermen zoals die van smartphones en tablets. 

Er zou zo een link gelegd kunnen worden tussen kinderen van hoog opgeleiden in steden en myopie omdat die kinderen het meest gestimuleerd zouden worden om snel hun nabijzicht te gebruiken. Kinderen die veel buitenspelen en minder (moeten) lezen lijken veel minder snel myopie te ontwikkelen.

De oorzaak zou liggen in het verkrampt gebruiken van de accommodatie (nabijzicht) waardoor het oog gaat vervormen en verlengen om op die manier het oog toch te kunnen laten ontspannen.

 

De gevolgen zijn niet te onderschatten.

Hoge myopie kan in vele gevallen op latere leeftijd leiden tot ernstige oogproblemen zoals:

  • Netvliesloslating
  • Glaucoom
  • Maculadegeneratie
  • Cataract 
  • Oogbloedingen

 

Voorkomen van myopie is nu één van de grootste aandachtspunten in de wereld van oogartsen en optometristen.

Er bestaan veel theorieën en ondertussen wordt al gesproken van heus myopie management. 

Oogartsen en optometristen gaan alles uit de kast halen om het oog op jonge leeftijd zoveel mogelijk rust te geven waardoor de groei niet wordt gestimuleerd.

Laat je kind zeker testen door een oogarts op jonge leeftijd en ten laatste op 6 jaar. In een ideaal scenario zou een kind op 6 jarige leeftijd nog geen correctie mogen hebben. Heeft je kind op die leeftijd al een (negatieve) correctie? Ga dan regelmatig op controle bij een arts en volg dan nauwkeurig hun richtlijnen ivm het tegenhouden van de myopie.

 

Enkele doe-het-zelf-TIPS:

  • 20-20-20 regel: Na 20 min. lezen of nabijwerk 20 seconden naar buiten of in de verte (20 meter) kijken.
  • Buitenspelen: Elke dag als kind minstens 2 uur buiten zijn en niet op een scherm kijken van een smartphone of tablet.

 

Op zoek naar een opticien of oogarts in jouw buurt?

Zoek op belgoptic.be naar een opticien of oogarts in jouw buurt. Geef je stad of postcode in en kies opticien of oogarts. Je krijgt zo een lijst van de dichtstbijzijnde specialisten in jouw buurt. 

 

Lees ook: