Health

Wat doen kunsttranen voor je ogen?

Je vindt verschillende soorten kunsttranen bij je opticien. Maar wat doen ze nu eigenlijk voor je ogen?

Kunsttranen helpen bij geïrriteerde ogen

Kunsttranen helpen bij geïrriteerde ogen. Denk maar aan droge of branderige ogen, of zelfs gewoon vermoeide ogen. In onze westerse wereld hebben meer en meer mensen  last van geïrriteerde ogen. Dat komt door onze moderne levensstijl.

We kijken met z’n allen veel meer naar verschillende schermen:  smartphone, tablet, computer en natuurlijk tv. Reken daarbij ook nog eens airconditioning, centrale verwarming, contactlensgebruik, luchtvervuiling en natuurlijk ook leeftijd.

Vermoeidheid en irritatie zorgen voor tranende, rode ogen, soms zelfs voor minder goed zicht en hoofdpijn.

Kunsttranen brengen verlichting

Je kan kunsttranen makkelijk verkrijgen bij je opticien in verschillende kwaliteiten. Sommige druppels zijn enkel op voorschrift te krijgen bij je (oog)arts. Deze kunsttranen zijn zo ontwikkeld dat ze aan de cornea (het voorste segment van je oog) blijven kleven en de traanfilm vasthouden. Enkele druppels geven wel uren verlichting. De meeste kunsttranen zijn niet schadelijk en kunnen onbeperkt gebruikt worden.

Sommige kunsttranen bevatten hyaluron als extra bevochtiger. (Ik zou deze zin weglaten. Ik denk niet dat de modale lezer weet van hyaluron is – ik in elk geval niet. Als je deze zin wilt laten staan, moet je ook uitleggen wat hyaluron is).

Mag ik kunsttranen gebruiken met contactlenzen?

De meeste kunsttranen zijn makkelijk bruikbaar met contactlenzen, maar vraag toch maar even na bij je contactlensspecialist als je twijfelt. En lees zeker de bijsluiter.

Er zijn zelfs kunsttranen die een extra reiniger bevatten waardoor de contactlenzen op het oog schoon gemaakt kunnen worden. Dit vervangt het dagelijks onderhoud van je contactlenzen natuurlijk niet, maar het helpt alvast om je dag comfortabeler door te komen.

Opgelet met gels!

Opgelet! Er bestaan ook gels die extra sterk aan het oogoppervlak blijven kleven. Deze worden meestal aangeraden bij extreme situaties. Of je wordt geadviseerd ze net voor het slapengaan te gebruiken. Deze gels gaan meestal niet samen met contactlenzen!

Vervaldatum in het oog houden

Kunsttranen worden meestal aangeboden in kleine flesjes van 10 à 15ml. Let goed op de vervaldatum nà opening en raak met de opening van het flesje nooit aan je oog aan. Je vindt kunsttranen ook  in kleine ampullen voor éénmalig gebruik.

Heb je droge ogen of heb je vragen over het gebruik van kunsttranen na het lezen van deze blog? Raadpleeg dan zeker je opticien of oogarts. Je vindt hier een opticien of oogarts in je buurt.