Health

International World Sight day 2022 - Aandacht voor gezondheid ogen

International World Sight day 2022

 

Donderdag 13 oktober 2022

 

Naar jaarlijkse gewoonte is de tweede donderdag van oktober de World Sight Day! In België valt dat uiteraard midden in “de Week van het zien”. In deze week en op deze dag wordt extra aandacht geschonken aan het zicht in alle opzichten.

 

Opticiens en optometristen nodigen iedereen uit voor een check-up of een screening en verschillende organisaties vestigen de aandacht op problemen die zich voordoen. Zo is er extra aandacht voor de stijging van het aantal myopen (bijzienden) wereldwijd. Deze trend wordt al een epidemie genoemd vanwege de snelle opmars. Verschillende bedrijven bieden oplossingen aan om myopie bij kinderen onder controle te houden en vele opticiens en optometristen volgen extra opleidingen in myopie-management. Dit is zeer belangrijk omdat myopie niet enkel een zichtprobleem is maar ook kan leiden tot ernstige oogschade en zelfs blindheid in extreme situaties.

 

Boosdoeners voor deze snelle opgang van myopie zouden het vele nabij kijken zijn van kleinsaf door het gebruik van schermen als tablets en smartphones en het weinig buiten spelen door kinderen. Daarom blijven professionals aanraden hier extra op te letten. Probeer te vermijden dat kinderen constant nabij kijken en zorg voor genoeg rust voor de ogen. Kinderen moeten zoveel mogelijk buiten spelen, en dan niet op de laptop uiteraard. Voor schoolgaande kinderen, maar ook voor volwassenen is er de makkelijke 20-20-20 regel; na 20 minuten nabijwerk neem je minstens 20 seconden de tijd om 20 meter ver te staren. In de praktijk wil dit zeggen dat je best wel elke 20 minuten even naar buiten mag staren. Hopelijk beseffen je baas of je leerkracht dat dit voor je gezondheid is… 

 

Neem snel contact op met jouw favoriete opticien, je vindt hem hier.

Bij twijfel over de gezondheid van je ogen kan je hier een oogarts raadplegen.

 

Lees verder ook: