Health

Do’s and don’ts als bril- en contactlensdragers tijdens corona pandemie.

Do’s and don’ts als bril- en contactlensdragers tijdens corona pandemie.

 

Het is belangrijk ten allen tijde voorzichtig te zijn en aandachtig de richtlijnen te volgen. Alleen al daardoor zullen we het verspreiden van het virus significant kunnen afremmen en de kans op zelf geïnfecteerd worden verkleinen. Goed de handen wassen, de juiste contactlenshygiëne en niet aan je neus of aangezicht komen blijven belangrijke richtlijnen volgens oogartsen en virologen.

 

Hieronder nog enkele specifieke tips:

 

 • Contactlensdragers stappen best over op een bril! Als je contactlenzen draagt en veel risico loopt omwille van je job of omgeving, is het misschien toch raadzaam om minder contactlenzen te dragen. Contactlensdragers raken hun ogen en omgeving meer aan dan gemiddeld. Wanneer je dan risico loopt verhoog je dat risico. Wanneer je contactlenzen blijft dragen, volg dan heel strikt de voorschriften voor contactlenshygiëne.
 • Brillen kunnen een beetje extra bescherming bieden. In sommige gevallen kunnen brillen bescherming bieden. De ogen zijn mogelijk ontvankelijk voor virussen en dus is een bril mogelijk een buffer die de druppeltjes van het virus kan tegenhouden. Dit hangt natuurlijk van het soort bril af en veiligheidsbrillen zijn hierin uiteraard het best geschikt.
 • Koop wat extra medicatie voor je ogen indien nodig. Ben je afhankelijk van je medicatie omwille van bepaalde oogcondities (of andere uiteraard) dan kan je die best voldoende in huis hebben. Het is moeilijker om een (oog)arts te bereiken deze dagen en als je ziek bent is het zeker moeilijk om bij de apotheek te raken. 
 • Niet in de ogen wrijven. Het is bekend dat het gevaarlijk is om veel aan je gezicht te komen, en dat is zeker zo voor je ogen. Wanneer je in je ogen wil wrijven omwille van wat irritatie kan je beter nadenken over toedienen van extra bevochtiging via druppels. Wrijven gaat extra irritatie kunnen teweegbrengen wat je in een vicieuze cirkel doet belanden. Moet je toch, om welke reden dan ook, aan je oog komen… was dan eerst zeer grondig je handen!

 

Blijf strikt de aanbevelingen van het WHO volgen wat hygiëne betreft:

 • Handen regelmatig wassen gedurende 20 seconden met zeep
 • Handen extra wassen voor het eten, na toilet, na niezen of hoesten en na het snuiten van de neus.
 • Kan je even niet aan een lavabo met zeep, gebruik dan alcogel met minstens 60% alcohol.
 • Kom niet aan je gezicht, vooral ogen, neus en mond.
 • Hoesten en niezen doe je in de vouw van je elleboog of in een papieren zakdoek die je daarna weggooit. Daarna alweer handen wassen uiteraard.
 • Vermijd contact met zieken. Over het algemeen hou je best 1,5m afstand van iedereen.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Reinig meermaals oppervlakten in je huis als deurknoppen, tafels en keukenbladen.

 

Ben je op zoek naar een opticien in jouw buurt of heb je vragen voor een oogarts? Zoek dan hier!

 

Lees verder ook: