Brillen

Redenen om een goedkope bril te mijden

Redenen om een goedkope bril te mijden

Steeds vaker kopen mensen een leesbrilletje in de supermarkt of een webshop. Zo betalen ze minder en hoeven ze niet langs een erkende opticien. Toch hebben goedkope brillen heel wat nadelen. In deze blog gaan we er dieper op in.

 

Niet gepersonaliseerd

Wie een bril aankoopt bij een opticien, is zeker van een bril op maat. Brilletjes uit de supermarkt of een webshop zijn daarentegen niet gepersonaliseerd. En dat kan op termijn problematisch zijn voor je ogen en zicht.

Zo is de afstand tussen de linker- en rechterpupil bij iedereen anders. Standaardbrillen gaan echter uit van een gemiddelde, waardoor het centrum van de glazen mogelijk niet recht voor je pupillen zit.

Verder hebben de meeste mensen links een andere afwijking dan rechts, maar de sterkte van de glazen van goedkope leesbrillen is langs beide zijden vaak hetzelfde. Dat leidt op termijn mogelijk tot dubbelzicht of een ongemakkelijk gevoel rond je ogen.

Het is niet zo uitzonderlijk dat je ogen ovaal zijn in plaats van rond. In dat geval lijd je aan astigmatisme of cilinderafwijking en heb je mogelijk een bril op maat nodig. Goedkope brillen bieden dan vaak geen soelaas, helaas.

Mindere kwaliteit

Kant-en-klare-brilletjes zijn meestal van mindere kwaliteit. En dat verklaart meteen ook het prijsverschil. Zo verstrooien ze minder licht, zijn ze meer onderhevig aan krassen en kunnen ze vaak niet ontspiegeld worden.

Huidirritatie

De monturen van budgetvriendelijke brillen zijn mogelijk niet zo vriendelijk voor je huid. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch aan het nikkel in bepaalde monturen, waardoor ze last krijgen van huidirritatie of zelfs huidverkleuringen. In het verleden werden er zelfs brilletjes uit omloop gehaald omwille van schadelijke stoffen in het montuur.

Beperkte sterkte

Brillen uit de supermarkt of een onlineshop hebben vaak maar een beperkte sterkte die varieert van +1 tot +3 of +4. Hogere sterktes zijn echter een uitzondering. Ook lopen de sterktes van standaardbrilletjes doorgaans in stappen van een halve dioptrie op.  Wie nood heeft aan een bril van 1,25 of 2,75 dioptrie, gaat dus best naar een opticien.

 

Vind een opticien in je buurt

Ben je van plan een (nieuwe) bril aan te kopen? Raadpleeg steeds een opticien. Hij geeft je graag professioneel advies. Ook meet hij je gezichtssterkte, zodat je niet met een verkeerde correctie naar huis gaat.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle opticiens in je buurt.

 

Lees ook: