Brillen

Belgoptic en Ellen van Bael (Optiek Temse) zamelen geld in voor een optiekzaak in Kananga (Congo)!

Belgoptic en Ellen van Bael (Optiek Temse) zamelen geld in voor een optiekzaak in Kananga (Congo)!

 

100 km wandelen tegen vermijdbare blindheid.

Ons doel is om binnenkort per jaar 1500 Congolezen van een bril te voorzien.

Elke Euro telt! 

Stort Nu!

 

Enkele maanden geleden organiseerde Licht voor de wereld een fundraising dinner in Tervuren naar aanleiding van hun 25e verjaardag. Vele sponsors waren aanwezig waaronder ook Ellen Van Bael (optiek Temse) met haar medewerkster Saskia en ikzelf. We raakten uiteraard in gesprek en het werd een heel gezellige avond die eindigde met een leuke live-band uit Congo. 

Tijdens die avond werd uiteraard aandacht gevraagd voor de lopende projecten waaronder de oogkliniek die dit jaar (2023) zal opgeleverd worden in Kananga, Congo. Net als in alle oogzorgcentra die Licht voor de Wereld opstart is het de bedoeling om zoveel mogelijk lokaal te werken met state-of-the-art materialen en hoog opgeleide medewerkers. In elke oogkliniek voorzien ze ook een optiekafdeling. Hier kan de lokale bevolking een bril aankopen tegen democratische prijzen en (indien nodig) zelfs gratis aangeboden. 

Licht voor de wereld gaat er prat op dat elk oogzorgcentrum volledig zelfstandig kan werken zodat enkel de opstartkosten moeten worden voorzien.

 

Die avond ontstond aan onze tafel een spannend idee; Wat als wij als opticiens nu eens proberen geld in te zamelen specifiek voor de optiekafdeling van dit oogzorgcentrum in Kananga.

Ellen “Het is altijd al mijn droom geweest om in ontwikkelingsgebieden te gaan helpen, en dan vooral op gebied van optiek. Maar als ik dit verhaal hoor en zie hoe Licht voor de Wereld dit aanpakt is het simpel. We moeten er gewoon voor zorgen dat ze in staat zijn om die optiekafdeling op te starten en daar kunnen wij al Belgische opticiens echt wel een verschil maken. Als elke opticien, medewerker, bedrijf, distributeur, vertegenwoordiger enz… €5 zou geven kunnen we de hele kost hiervan integraal dragen.”

Hilde Goeminne (Licht voor de Wereld): “Als we er in slagen om deze optiekafdeling in te richten en op te starten kunnen we in het eerste jaar al makkelijk 1500 Congolezen van een bril voorzien. En dat is echt nodig hé! Veel brillen zie je daar niet, gewoonweg omdat je die daar nergens kan kopen. Voor zij die het kunnen betalen verkopen we (uiteraard aan democratische prijzen) maar voor diegene die het moeilijk hebben wordt een systeem voorzien om de bril (bijna) gratis te krijgen. Met de inkomsten wordt de verdere werking en opleiding voorzien van het centrum.”

 

En zo ontstond het idee om een actie op te zetten voor de optiekafdeling van Kananga. 

 

Raf: “Ellen, kan je eens uitleggen wat nu je plan is?”

Ellen: “Wel, ik ga een wandeltocht doen van 100km in vijf dagen om geld in te zamelen voor deze actie. Deze tocht staat eigenlijk symbool voor de tocht die vele Congolezen moeten doen om bij hun dichtstbijzijnde oogzorgcentrum te geraken.” 

Raf: “En waar gaat je tocht heen?”

Ellen: “Ik ga een grote lus doen. Ik vetrek bij me thuis en kom weer terug hier aan, maar wil onderweg wel een bezoek brengen aan Licht voor de Wereld in Brussel. Verder zal het een beetje afhangen van de vorm van de dag en de mogelijke overnachtingsplaatsen. Dat wordt momenteel nog verder uitgezocht.”

Raf: “Is dat iets wat je veel doet zo wandelen?”

Ellen: “Eigenlijk niet, ik ben alvast beginnen trainen en heb een kinesist aangesproken om me te helpen met oefeningen zodat ik dit allemaal aankan. Ik heb mezelf ook een nieuw paar wandelschoenen aangeschaft hiervoor. Het wordt eerlijk gezegd een avontuur voor me, maar dat is typisch voor mij… (lacht).”

Raf: “Doe je die hele tocht alleen?”

Ellen: “Ik dacht dat jij mee ging wandelen? (schaterlacht) Neen, ik krijg al de aanbieding van mensen om een stukje met me mee te wandelen, dus dat kan nog gezellig worden. Het belangrijkste is dat het project zo veel mogelijk aandacht krijgt en dat we met z’n allen zo veel mogelijk geld inzamelen om dit te kunnen realiseren.”

Raf: “We zijn benieuwd naar je avonturen en zullen deze delen met alle collega’s uiteraard en nu voel ik me al verplicht ook een stuk mee te lopen. Ik wens je in ieder geval veel succes.”

 

 


Lees verder ook: