Brillen & Zonnebrillen

Comme Quatre combineert trendy brillenetuis en accessoires naadloos met duurzaamheid. 

Comme Quatre combineert trendy brillenetuis en accessoires naadloos met duurzaamheid. 

Met de eindejaarsperiode 2021 in zicht, pakt Comme Quatre uit met een nieuwe collectie hoogwaardige brillendozen en andere leuke en stijlvolle must-haves. Belgoptic sprak met An De Meyer, de drijvende kracht achter dit jonge luxemerk, over de nieuwste modetrends.

 

belgoptic: Hoi An, je was als nieuwkomer in onze markt heel actief in 2021. Hoe gaat het ondertussen met jou en Comme Quatre?

An: Het eerste jaar ging heel hard. Naast onze succesvolle vaste collectie van brillenetuis in leder en koehuid, lanceerden we een ‘limited summer edition’ in acht vrolijke zomerstofjes. Onze klanten waren laaiend enthousiast. We verwelkomden het afgelopen jaar ook veel nieuwe klanten, zowel opticiens als andere winkeliers. We richtten voor hen een speciale B2B-hoek in op onze website. Hier kunnen ze prijslijsten vinden, fotomateriaal downloaden en producten bestellen.

belgoptic: Bij de meeste brillen krijg je standaard een gratis etui. Is dat geen obstakel voor jullie?

An: Integendeel. Ons doelpubliek bestaat vooral uit meerwaardezoekers. Ze zijn, ongeacht het gratis etui, op zoek is naar een uniek, exclusief product. 

Onze partneropticiens slagen er in om meer omzet te genereren bij hun bestaande klanten. Zo evolueert een brillenetui opnieuw naar een product dat je verkoopt in plaats van een product dat gewoon plaats inneemt. Vorig jaar tekende Comme Quatre sterke verkoopcijfers op tijdens de eindejaarsperiode. Daar spelen we dit jaar gretig op in met onze ‘limited winter edition’.

belgoptic: Jullie trekken volop de kaart van duurzaamheid. Wat betekent dit precies?

An: Een Comme Quatre-accessoire is een mooi staaltje van upcycling. De koehuiden zijn in eerste instantie een restproduct. Wij verwerken deze dan tot een duurzaam brillenetui dat jaren meegaat en na gebruik gewoon door de natuur kan worden afgebroken. Al doet het looiproces soms wenkbrauwen fronsen. Veel fabrieken gebruiken namelijk schadelijke chemicaliën, zoals chroom, om de huid van de koe tot leder te verwerken. Wij niet. Comme Quatre kiest resoluut voor milieuvriendelijk en chroomvrij leder van een looierij die het afvalwater recycleert en zuivert. Bovendien zijn onze elegante accessoires stuk voor stuk handgemaakt door traditionele Marokkaanse ambachtslieden. Géén sweatshops of massaproductie in Azië dus. En dat willen we tonen ook. Binnenkort lossen we tal van filmpjes en foto’s op onze website en sociale media die een kijkje gunnen achter de schermen van Comme Quatre. Je krijgt ons productie-atelier in  te zien, net als de mensen die er werken. Zo willen we onze klanten tonen dat ze meer dan een brillenetui kopen. Met hun aankoop zorgen ze niet alleen voor onze medewerkers, maar voor een volledige lokale gemeenschap. Comme Quatre voorziet een veilige werkplek, maar sponsort evengoed een internaat voor jongens die anders geen onderwijs krijgen. Plan voor volgend jaar? De nodige fondsen ronselen om hetzelfde op te bouwen voor meisjes.

belgoptic: Wat zijn de modetrends waarop jullie partners kunnen inspelen?

An: Naast onze tijdloze en unieke klassiekers in koehuid, is er nu ook de ‘Limited Winter Edition’ in fluweel en leder. De kleuren van deze collectie variëren van vieux rose tot koningsblauw, lavagrijs en een rood-zwartvisgraatmotief. Voor het voorjaar van 2022 focussen we op oversized monturen met onder andere een nieuwe brillendoos in leder, en uiteraard opnieuw een kleurrijke ‘limited summer collection’.

belgoptic: Welke nieuwe producten mogen de winkeliers verwachten?

An: We hebben enkele nieuwe brillenetuis én een kersverse zomercollectie klaar, net als een al even nieuw gamma aan accessoires zoals kleine make-uptassen, sleutelhangers, toilettassen en handtassen. Deze zomer experimenteren we ook met kleuren en leder in onze handtassenlijn.

belgoptic: Wat is de volgende stap voor Comme Quatre?

An: Momenteel ligt onze focus op de Belgische markt, maar we krijgen regelmatig vragen via vanuit het buitenland. Dat vinden we natuurlijk fijn. We bekijken nu wie daar onze beste partner zou kunnen zijn. Geen evidentie zolang COVID-19 de plak zwaait. Maar we zijn ervan overtuigd dat ook daar veel mensen op zoek zijn naar een mooi, eerlijk en handgemaakt brillenetui

belgoptic: We wensen je heel veel succes in ieder geval.