Health

11 oktober 2018 - Dag van het zien!

11 oktober 2018 - Dag van het zien!

 

11 oktober 2018 is internationale dag van het zien!

 

Vandaag wordt extra aandacht geschonken aan zicht en al haar beperkingen. Deze dag van het zien valt uiteraard in de week van het zien. Alle optometristen en oogartsen vragen extra aandacht voor de problematiek van slecht zicht.

 

Slecht zicht kan uiteraard verschillende oorzaken hebben;

 

  1. gril van de natuur: Een oog kan te kort of te lang zijn waardoor je ver- of bijziend wordt. Met wat extra pech zit er ook nog een verschillende fout in verschillende assen op het oog en spreken we van astigmatisme. Deze fouten kunnen makkelijk met bril of contactlenzen worden opgelost.
  2. veroudering: elk oog gaat langzaam aan minder en minder flexibel worden met als gevolg dat de meeste mensen tegen hun 50ste aan problemen beginnen krijgen met lezen. Ook dit probleem is redelijk makkelijk op te lossen met een bril of met contactlenzen.
  3. gezondheid: Bepaalde ziekten kunnen een invloed hebben op het zicht. Diabetes bijvoorbeeld kan schommelingen veroorzaken in het zicht. Bij twijfel over de invloed van ziekte op zicht raadpleeg je best je behandelend arts.
  4. Medicatie: Lees steeds de bijsluiter van je medicatie of vraag raad aan je voorschrijvend arts wanneer je zicht plots verandert bij het gebruik van medicatie.
  5. Ongezonde levensstijl: Roken en drinken staan bekend als ongezond uiteraard, maar dus ook voor je ogen. Anderzijds zijn er verschillende voedingswaren waaraan beter zicht wordt toegeschreven zoals wortelen omwille van caroteen.
  6. Gebruik van beeldschermen: De enorme groei van het aantal bijzienden de laatste decennia wordt nu echt wel officieel toegeschreven aan het gebruik van beeldschermen op kortere afstand zoals computers, tablets en smartphones. Geef je ogen daarom regelmatig wat rust.

 

Heb je twijfels over je zicht, vraag dan raad aan je oogarts in de buurt of je opticien

Ze helpen je graag verder en adviseren je over de mogelijkheden.

 

Lees misschien ook nog deze blogs:

  1. Smartphone of tablet voor kind? Let op voor bijziendheid
  2. 5 belangrijke signalen van je ogen die je niet mag negeren!
  3. Terug naar school. 13 signalen van slecht zicht bij je kind!